måndag 4 oktober 2010

4 oktober - Häxägg

.
Hamling av parklindar.
.
Jag nöjer mig med en kanelskorpa på kanelbullens dag på fiket idag, samtalar med Johnny om Vivi Täckholm (länk), den berömda botanikern som gjorde Egypten till sitt andra hemland; han har nämligen träffat henne livs levande där nere under en FN-sejour för många år sedan, träffar också Bruno, som vill komma upp till mig under förmiddagen med några konstiga grejer han har samlat in och vandrar därefter fikamättad tillbaka till ateljén där hamling av trädgårdens lindar precis har påbörjats varför jag stänger dörren för allt oljud och fortsätter måla på mina Nobeldiplom i skavd tystnad.
Låst dörr gäller fortsättningsvis!
.
Bruno anländer.
Jag tar med honom ut i köket.
Han vippar upp innehållet ur en plastpåse på en plastbricka som jag ställer fram.
.
- Jag hitta dom ute hos Olle, säger han. När han grävde landet fick han fram fullt av dom här sladdriga bollarna. Jag lova honom att ta me dom till dig för å kanske få svar på va dä ä för nåt. Ja tycker dom ä äckliga i konsistensen, avslutar Bruno.
.
"Häxägg" är omogna liksvampar. En fruktkropp har precis börjat växa ut ur "ägget" men ännu känns ingen obehaglig kadaverdoft.
.
- Jo, det är alltså s k "häxägg", omogna svampar av liksvamp, förklarar jag.
.
Jag berättar om dem. Om deras oerhört snabba tillväxt när de väl skjuter fart, om lukten av lik som lockar flugor att ovetande därom hjälpa till med spridningen, om penisformen som gett arten dess latinska namn - Phallus impudícus - och om mycket annat som förknippas med denna säregna svamp.
.
En ganska typisk förmiddag hos Ateljé Gebbe är i gång.

.

1 kommentar:

  1. Hej Gebbe
    Sökte och hittade din blogg och fick då se att du fått det hedervärda uppdraget åt Nobelstiftelsen. Stort grattis. Vi gläds med dig.
    Det var länge sedan vi hördes av men dina fina tavlor sitter fortfarande i centrum hos oss och ger tankar till dig och de dina.
    Lycka till med diplomen

    SvaraRadera