tisdag 1 september 2009

1 september - Äggsvamp

Upptäckaren Janne med en av de större äggsvamparna.

Förra året vid den här tiden påträffade min vän Janne några stora äggsvampar bara hundra meter från Stugan vid Tåkern.

Eftersom vi har återsamlats, vårt "gamla" gäng, till årets kräftskiva just i Stugan passar vi på att besöka svampstället. Svamparna finns här i år också och har blivit fler. De växer i en ring som är ungefär tio meter i diameter och vi räknar till 17 exemplar av varierande storlek varav de flesta är, för att vara svampar, enorma. Flera av dem ha börjat "damma pollen" och blivit patinerade i läderfärg. Medan vinden sveper förbi för den hela tiden med sig små moln och puffar av pollen.
.

Vi tar med den minsta i storlek in i köket. Den är som en fotboll ungefär. Vi skär skivor av den, pepprar och saltar och steker den med smör. Smaken är svag och mild och ganska intetsägande. Men, med mera kryddor och mixad med annan svamp kan resultatet säkert bli gott.

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt det här med Google. Hittade en bild hos dej som passar till våra svampar som vi har kallat för äggsvampar utan att veta säkert. Men det är samma som på dina bilder, fast inte så många på samma ställe. Håller med om att smaken inte är nåt särskilt men vi steker skivor i smör och kryddor. Då blir det riktigt gott. Vad vore livet utan kryddor!

  SvaraRadera
 2. Med den storleken på svamp och möjligheten att kunna krydda till angenäm smak borde ju faktiskt äggsvampen kunna bli en riktig höjdare även för t ex odling i stor skala.
  Kanske riktigt lockande med en fantasinamn som: vit tryffel

  SvaraRadera
 3. Tack Gebbe för dina bilder och beskrivning på den jätten jag hittade i går! Kände mig lite osäker, men tog hem den och vill nog försöka mig på att anrätta den också.

  SvaraRadera