onsdag 2 september 2009

2 september - Skaka tidningen!

Varje morgon vid brevlådorna genomförs samma procedur; alla skakar tidningen.
Det är nämligen en tvestjärtssommar av dignitet i år, åtminstone här i västra Östergötland!
Under några år tillbaka nu har det varit ont om tvestjärtar och jag har inget bra svar på - varför. Men, i år tar dessa små intressanta insekter igen missen. Massförekomst gäller!
.
Vi planterade en mängd tagetes i försomras och vi förväntade oss härligt stora buskar fram emot hösten men av detta har det blivit intet. Allt äts upp efterhand och plantorna är knappast större idag än vid sättningen och blommornas kronblad ligger strödda och förstörda varje morgon efter nattens frossande. Och nästan alla typer av växter är drabbade: praktlysing, rosor och mangold.

Tvestjärtarna finns överallt - i badkaret uppe på övervåningen, krypande på innertaken, i papperskorgar, i skorna i hallen, till och med i sängen och i diskmaskinen. Hur hittar de in överallt? undrar jag. Och med vilken fantasi och uthållighet!

Det är nätterna som gäller för tvestjärtar. Tänd lyset och gå upp mitt i natten, så får du se tvestjärtar krypande både här och där. I skydd av mörkret penetrerar de allt som går att penetrera och lite till. Men det är föstås snart över nu. När frosten kommer är allt förbi.

1.
Tvestjärtar kryper inte in i öron, i alla fall inte med avsikt och de käkar inte upp trumhinnan och trevar sig vidare in i hjärnan, de är visserligen allätare men någonstans går ju gränsen för förmågan.
.
2.
Tvestjärtarna har flygvingar men ingen har hittills sett dem flyga; inte den här lite större vanliga arten i alla fall. (Det finns ytterligare två arter tvestjärtar i landet förutom den här omtalade: skogstvestjärt och dvärgtvestjärt, varav åtminstone den sist nämnda flyger mycket väl - det har jag själv noterat många gånger.)

3.
Jag vet inte om det är en skröna eller en livs levande utmaning, att det finns en rejäl dusör med slantar till den som har otvetydiga bevis på flygande tvestjärt dokumenterad.

4.
Trots ovanstående menar man att tvestjärtarnas tång, böjd hos hanen och rak hos honan, är till för att vara redskap vid den komplicerade vikning, som krävs för att de runda flygvingarna ska få plats under de små täckvingarna.

5.
Tvestjärtarna är hängivna föräldrar och vårdar sin avkomma med tålamod och kärlek. Honan bär sina vita små ungar på kroppen och ger dem mat och puts.

6.
Tvestjärtarna luktar starkt. Håll en i handen och du märker strax en frän och ihållande lukt som av karbol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar