fredag 27 maj 2022

27 maj - Träsket, en av Tåkerns dolda sidor

Det finns många sidor av Tåkern; de oändligt vida vassarna, det överraskande stora öppna vattnet, strändernas och ängarnas, insekternas, fiskarnas, florans, fåglarnas förstås samt inte minst den offentligt turistiska sidans tusenhövdade och årliga människoskara.

För mig som sedan länge är inbiten tåkernräv finns möjlighet till åtkomst av en annars väldigt dold annorlunda del av Tåkern, det jag kallar Tåkernträsket. Tåkerns träsk definierar jag som bitar av ett nästan omöjligt virrvarr av vatten och tätt snårig vegetation som finns undangömda på enstaka platser i sjön. På vinterns is kan man ta sig dit men under vegetationsperioden blir besöken i stor sett omöjliga. Det kan med envishet och god kondition och iförd vadarstövlar gå att ta sig dit eller med kanot att tränga sig in en liten bit innan paddelmödan blir så stor att man faktiskt inte orkar längre. Där får man, också med möda, smidighet och styrka, vända i smala vattenblänk och sno sig tillbaka.

Allt detta är så annorlunda spännande och upplevelserikt att tankarna absolut går mot djungel.

Här följer fyra alldeles nytagna bilder som visar vad jag försöker beskriva. Tåkernträsket 1,2,3 och 4.




Fördolda skatter av många slag kan man också finna, sådant som överraskar även den invigde. Häromdagen till exempel mötte mig ett litet sällskap av dvärgmåsar. De var ute på nattsländefångst tillsammans med skrattmåsar och när skymningen föll försvann de alla ut över vasslanden norröver, möjligen mot ett boområde. 

Ingen annan visste om detta innan. Men ingenting är heller alldeles nytt under solen. I Tåkerns träsk finns alltid nyheter att upptäcka.

1 kommentar: