måndag 2 maj 2022

2 maj - Ombergs ramslök

Den har blivit högsta matmode - Ramslöken. Ingen har väl undgått programmen i TV och artiklarna i mattidskrifter, där allt med ramslök prisas, såom i pesto, pajer och soppor. Och visst, det är en fantastiskt god kryddväxt och jag kan faktiskt ännu känna doften i min hand från plockningen igår då jag gjorde aromsmör till biffen vi bjöd våra vänner på.

En vacker "ramslöksdal" på Omberg. Att ge sig in i en sådan och plocka vore ett gigantiskt brott mot skönhet och natur. Välj en lämpligare plats!

Det finns ställvis gott om ramslök på Omberg och vid Vätterns strand söderut längs gamla Riksettan mellan Ödeshög och Gränna. Den trivs i de små ravinerna som lutar ner mot sjön och där står den, alltid med lökar och rötter i friskt rinnande ytvatten, som dock inte alltid syns ovanifrån. 


När ramslöken blommar.

Att tänka på är att i Naturreservat är det absolut plockningsförbud. Och detta gäller i markerade reservat både på Omberg och söderut mot Gränna. (Se skylt nedan). Inte alla har förstått detta och Länsstyrelsen i Östergötland har uppmärksammat det hela som ett snabbt växande problem. 

Det är på Omberg överlag inte heller lämpligt att plocka för försäljning, storhushåll eller restaurang, men man kan förstå att turistföretag, hotell och restaurang, i direkt anslutning till Omberg kan profilera sig på ramslök som lokal resurs och man får ta knippor av blad för eget hushåll. Det är viktigt att all denna hänsyn tas, för att vi inte ska närma oss risken för totalförbud mot plockning, något som just nu diskuteras på Öland. Jag har tyvärr, även på Omberg, sett stora bärkassar användas för masskörd och av sådant blir vi alla naturintresserade och Ombergsfantaster riktigt arga och besvikna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar