torsdag 3 september 2020

3 september - Min strimamaryllis blommar

Jag köpte den av Christina för tre år sedan och jag hade nog tänkt mig att få handla just den där som stod på hennes blombord utanför butiken vid Ödeshögs torg och blommade så vackert.

Men nej, sa Christina. Det där är min moderplanta som jag tar sticklingar av. Du får köpa ett skott istället. Och så blev det.

Nu har jag vårdat plantan i min ateljé under tre år och den har blivit allt större med fler och kraftiga, avlånga blad som snart ockuperat ett helt fönster. Inget annat har egentligen hänt under de här åren, förrän häromveckan då en stängel med knoppar plötsligt började resa sig ur bladmassan. Så spännande!

För några dagar sedan tog jag hem min blommande strimamaryllis och visade stolt upp den för Ulla och sa, att jag kunde tänka mig att sätta den på piedistalen hemma under blomningen för att kunna njuta mera och tillsammans och där står den nu och prunkar för fullt med fyra klockor och ytterligare två knoppar på gång.

Jag har läst på lite om arten. Strimamaryllis, Hippeastrum reticulatum, är hemmahörande i Brasilien, men är som trädgårdsväxt spridd över jordens tropiska område, dock fortfarande ganska ovanlig som rumsväxt i övrigt, vilket gör mig en smula förundrad; en sådan skönhet. Den finns i två underarter och den jag har verkar vara variant reticulata, med nätmönstrade blad och gul mittstrimma. Den andra heter striatifolia med fårade blad och distinkt vit mittstrimma. (Wikipedia).

Min skönt blommande strimamaryllis i närbild.

Jag berättade för Christina igår och hon blev väldigt glad för min skull och började berätta historien bakom.

"Jag var i Thailand en gång för kanske femton år sedan. Vi åt ute på en restaurang och där fanns flera rabatter med vackra växter och jag frågade om jag kunde få ta med mig ett skott av den där vackra rosastrimmiga blomman som blommade så rikligt. Svaret blev ett ganska kort tråkigt nej och jag blev lite ledsen. Vi gick förbi på gatan dagen efter och jag tänkte nog inte gå dit och äta igen men en man kom ut och ropade på mig och ville att jag skulle komma in. Jag blev oerhört glatt överraskad då han räckte mig ett fint paket som innehöll iordningställda sticklingar av växten, väl förberedda att ta med hem. En sån fin gåva." 

Och nu är den vackra blomman även min.

2 kommentarer:

  1. Så roligt att den blivit så stor och blommar så fint, hoppas att det kommer många nya stängler med blommor! Hälsningar Christina Boström

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas jag verkligen på. Stort tack för en fin blomma Christina! Gebbe

      Radera