torsdag 17 september 2020

17 september - Inventering av lokal flora

Jag har fått ett intressant uppdrag av privat regi. Ägarna till Korpralsgården strax norr om Ödeshögs samhälle önskar få bättre kunskap om sina ägor som de förvaltar naturnära och ekologiskt. 

- Vad har vi för växter på vår fina gård, undrade Katarina, då hon tog kontakt med mig för några månader sedan. Vi har haft besök av Kjell Antonsson som gick igenom våra träd, men annars vet vi nästan ingenting. Kan du hjälpa oss?

Sålunda bestämdes att jag skulle genomföra en inventering av alla kärlväxter. För ett par veckor sedan träffades vi på gården för att ge mig en första inblick av åtagandet och idag den 17 september, en solig dag med hög luft, var jag där mera på riktigt.

Jag ägnade området två timmar av stilla vandrande med ögonen på helspänn. Mycket av vegetationen är förstås visset, brunt och nedgånget så här om hösten, men 115 arter inhöstade jag ändå och då har jag lämnat några obestämda tills vidare. Jag lägger in alla observationer efterhand på Artportalen.

Gården ligger på en höjd där urberget ställvis går i dagen. Man har utsikt över Ödeshög och slätten österut, Omberg i norr och Vättern kan anas från "Pust-bergets" högsta punkt. Får betar på ägorna och betena är inte gödslade på den närmaste 10 åren åtminstone.

En tills vidare obestämd microart av "hökfibblorna" lägger jag bestämningsmässigt åt sidan en stund tills jag eventuellt har lyckats förkovra mig mer.

Mitt arbete skall bli färdigt efter sommaren 2021, då har jag haft ett fullt år på mig. Det är ett trevligt och intressant uppdrag som jag har åtagit mig. Allt kommer jag inte att klara utan hjälp förstås, men jag tror mig förstå att beställarna inte behöver veta vad varenda variant av ogräsmaskrosor, daggkåpor eller hagfibblor har för specialnamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar