fredag 20 mars 2020

20 mars - Vårdagjämning

.
Vårdagjämningsdagen är en perfekt dag för en Ombergspromenad i vårsolens vackra sken så vi ger oss iväg på vår Höjerunda med stavar och matsäck, Ulla och jag.
Pestskråpen blommar för fullt i alla diken längs vägkanterna och i blommorna, som alla är av hankön, ser vi ett par tidiga humledrottningar av arten mörk jordhumla, tror jag.Drottning av mörk jordhumla besöker en blommande pestskråp. Foto - Ulla Björkman.

Vi noterar dessutom flera nässelfjärilar, ett påfågelöga och en citronfjärilshane, gott om flugor samt tre stycken svarta majbaggar, alla hanar.Arten Svart majbagge. Det är alldeles för tidigt med majbaggar redan i mars månad och snart är det kanske dags att döpa om dem till "aprilbaggar".Nu börjar den vackraste tiden på Omberg -"sipptiden". Redan går sydvända kanter i blått av alla nyanser ...... och vitsipporna är aldrig långt efter.Trafikdödad hane av mindre vattensalamnader. 

På vägen vid Höje äng finner jag ett knappt tiotal döda mindre vattensalamandrar, ihjälkörda och pressade till oigenkännlighet. De har alla haft vattensamlingen inne i ängen som mål för sin parningsperiod, men inte hunnit över i tid i den ganska täta biltrafiken upp på berget. Jag pillade upp en tilltryckt mindre vattensalamnder från asfalten, tog med den hem och scannade in den för bättre bestämning. Detta är en hona.

Detta är så sorgligt och jag tänker att det är dags för Sveaskog som förvaltar  det mesta av Ombergs fina naturpark och reservat att axla ansvaret också för våra hotade groddjur genom att ordna säkra passager placerade på strategiska platser såsom här vid Höje och vid Mörkahålskärret på vägen ner mot Stocklycke, där framför allt paddorna snart kommer att passera i tusentals och massakreras i hundratals. (Kanske lite tillspetsat och överdrivet måhända).Lite vårfägring brukar få följa med hem till köksbordet efter en utflykt. Här i form av en liten bukett från igår, då vi tog en prommenad i skogsbygden söderut, här kompletterat med ett par balkansippor från trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar