måndag 23 mars 2020

23 mars - I väntan på vadå?

.
Visst känns livet lite som en film just nu, som en thriller av B-karaktär ungefär - en Katastroffilm som man inte får något riktigt grepp om.
Massmedia fylls dagligen av hetsande nya meddelanden om coronavirusets utveckling i världen, i Europa och i Sveriges alla delar. Hur många nya smittade, hur många döda idag. Hur många veckor är det kvar tills kulmen nås hos oss och vad kommer att hända då?

Det går inte att freda sig i denna massmediala totalvärld och fast man knappast vill är man där hela tiden, vid radion, i SVTNyheter eller på RAPPORT och daterar upp sig. Man sugs dit som av en liten djävul som lockar och hotar fast man helst skulle vilja slippa att se åt eländet.

Alla väntar. Jag också. Spänt och oroligt. Men i väntan på vadå?

Ingen vet, inte heller experterna som ofta är oense både här hemma och utomlands. Ibland måste det väl vara så, att vi faktiskt inte vet. Det finns också något spännande och till och med trösterikt i ett sånt konstaterande, ibland i alla fall, jag menar, det är inte så ofta som man får sig sånt till livs i dagens allvetarvärld: 

"Vi vet inte, vi får vänta och se."

Så länge jag kan så målar jag. Jag är i min atelje så mycket som möjligt trots att prognosen för den närmaste framtiden är dyster också för egen del. Jag är ju en av alla dessa småföretagare som faktiskt också hotas. Som konstnär lever man på marginalen och marginalen för mig känns väldigt smal framöver, det är som att balansera på en tunn slak lina.

Flera besök i min ateljé har skrinlagts, ett par bokade föreläsningar är inställda. Spontankunderna lägger locket på och det värsta av allt, KONSTRUNDAN 2020, vårt 20-årsjubileum under Kristi himmelsfärdshelg, kommer högst troligt att ställas in.

Det är Konstrundan jag "lever på". Den ger mig minst halva min årsinkomst. Den "lönen"  är viktig eftersom jag är en s k fattigpensionär med blott 9 000 i månaden och någon vidare annan buffert har jag inte, så mitt konstnärsarbete är oerhört betydelsefullt både i lust och last.

Men målarglädjen har jag kvar och den hoppas jag få behålla över hela säsongen och många nya säsonger därutöver. Det är det som är privilegiet.

Jag har tagit en liten paus i oljemåleriet just nu och arbetar med en svit akvareller, faktiskt nästan tio stycken på en gång. Jag hoppar fram och tillbaka mellan verken och söker ny terräng och säkerhet. Ännu är inte någon av dem färdig och det återstår till sist att se vad som blir vad.

Jag tänkte ändå att jag kunde visa vad jag håller på med. Kanske reta era sinnen en smula. 
Håll ut! Var rädda om er! Vi ses!


2 kommentarer:

 1. Hej,

  Tråkigt med Konstrundan 2020, (om) den ställs in - ett faktum i Avesta kommun. Eller mer korrekt: Framflyttad.

  Utlämnad och utan kontroll över skeenden i tillvaron känns ju existentiellt svårhanterligt men det är väl tålamod som gäller.

  Ja, väntan på - vadå?

  Definitivt en förlängd väntan på det nödvändigt fossilfria samhället som likt ett överlämnat levande löfte om anständiga liv för barn och barnbarn på en miljövänlig planet glimmade inom räckhåll tyckte jag, så nära, men känns nu dystert avlägset.

  Omställningens schemalagda faser lär flytta framåt i tiden flera år kan man befara. Om inte annat så i brist på globalt kapital för nu länsas de finansiella överskotten i lador och visthusbodar. Detta lilla "skitvirus" kostar oss (samhället) biljoner, slantar som kunnat komma omställningsarbetet till del istället.

  Nej, coronaviruset kunde inte kommit olägligare, precis i omställningens första prövande steg. Hur kommer det nu att gå tro.

  Väntan ...

  Nog är väntan ofta tröstlöst men tålamod (detta gamla vackra ord tåla/mod) är det största modet.

  SvaraRadera
 2. En självklar sanning är återigen uppenbarad, den att mänskligheten inte kan styra naturen även om vi ibland tycks tro så. Pendeln kommer alltid att slå tillbaka någon gång och också den om vår dödlighet även om vi förtränger den så långt det är möjligt.

  Memento mori!!!!

  Tack för dina råd och dåd!

  Gebbe

  SvaraRadera