måndag 30 januari 2017

30 januari - Vandringar vid Tåkern

.
Det är just nu perfekta förhållanden för skridskoturer eller vandringar vid Tåkern i skäggmesvassar och på frostiga strandängar.
Jag säger bara passa på nu! med skridskor eller broddar på fötterna. 
Det blir aldrig bättre än så här!Krusnate fastfrusen i isen.


Ulla i skäggmesvassen.

Jag tar mig själv på orden när Janne kommer och överraskar med ett besök i ateljén. Efter en tung lunch på raggmunk med stekfläsk på Rasta drar vi nämligen direkt ut till Tåkerns västra strand och tar en ny broddvandring längs Lundtorpskanalens vackert vassbårdade trekilometersslinga. Isen ligger spegelblank och glittrig i i solvärmen.
Skäggmesarna finns hela tiden men inte i stora flockar som normalt under vintern utan mera enskilt och i småflockar eller t o m ensamflygande (hanligt vårbeteende) och sjungande. De har vårkänslor alltså!

Jag lägger ut lite nya bilder på denna vår alldeles nyliga sköna vandring i solen på isigt Tåkern.
Solvärmen smälter isytan, fräthål uppstår i trånga passager och det knakar nära södervända vassväggar.


Den gula näckrosen passar på med lite vinterassimilering under klarisen.


Myriophyllum är det vetenskapliga namnet för vattenväxter av släktet "Slingor". I Tåkern finns både Axslinga och Kransslinga. En av dessa, kransslinga, bildar övervintringsskott, som här ligger samlade runt den bortruttnade fjolåringen likt en stor spillningshög på isen. Övervintringsskotten är lysande gröna inuti vilket bäddar för en snabb igångsättning när sjövattnet åter värms upp.


Kransslingans övervintringsskott i genomskärning.Jag är lite osäker på arten som övervintrar här. Antingen är det Sjöranunkel men troligast ändå Svalting som trotsar iskylan vitntertid med helt gröna levande skott .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar