onsdag 14 september 2016

14 september - Extremhöst

.
Man kan, ur rent egoistiskt personliga skäl, inte tycka annat än att hösten 2016 hittills varit gudomligt skön och njutbar.

När jag idag således målade vid Stugan som vanligt drabbades jag av tankar kring den unika sensommarvärmen på så sätt att jag längtade efter ett svalkande bad eftersom jag faktiskt blev riktig svettig och överhettad i solen och värmen, så där som man normalt blir på högsommaren ungefär. 
Jag ringde hem till Ulla och föreslog en tur till Stora Lund vid Vättern. 

- Absolut, svarade Ulla.

- Jag kommer direkt, svarade jag.

Jag satte mig i bilen, först 28 grader som efterhand stabiliserade sig runt 24, och åkte hemåt. Snabbt packade vi i badattiraljerna och drog iväg.

Totalt fullsmockat var det vid Ombergsgolfen med helt fullskiten parkeringsplats, men alldeles ensamma var vi på klipporna vid Vättern som låg som en spegel i dallret. 

- Det är det bästa badet i år, säger Ulla, och jag måste nog hålla med.Ulla tar en skön simtur i svalkande och njutbart Vättervatten.

Det var ännu så varmt i vattnet att vi fullt njutbart kunde simma runt i speglingen av Omberg och Ellen Keys Strand. Vattnet kristallklart som alltid. Vilken gåva Vättern är för oss. Har man en gång börjat bada där, finns inget alternativ i samma klass.

Kanske blev det årets sista friluftsbad hemmavid. Men värmen skall bestå åtminstone också i morgon så vi får väl se.

Det finns dock en baksida. Vet inte om jag vill tänka på det men jag andades ju om de dystra ödestankarna i min första mening. Klimatuppvärmningen. 

Det finns skrämmande fakta på bordet. 
Klimatuppvärmningen tar språng just nu. Varje månad under 2016 har varit varmare än föregående års och nya värmerekord slås hela tiden. 
Meteorologen Pär Holmgren är en svensk väckarklocka i ämnet och via länken nedan delar han med sig av mycken dokumentation. 
Nog kan man bli skraj för mindre.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar