tisdag 15 mars 2016

16 mars - Vårblomster

.
Hasseln blommar redan för fullt, alen står på tur och almens blomknoppar sväller och skiljer ut sig i storlek från bladknopparnas.

- Det är högst två veckor kvar, säger Lars när vi vandrar runt på Ombergs södra sluttning, men jag tvivlar på att det kan bli så snart.I solbacken vid slukrännornas sedimentkägla nära Turisthotellet såg Ulla och jag redan för några dagar sedan de första blåsipporna utslagna på vårt tidigställe, och vi behövde inte, såsom Ulla ofta brukar uttrycka det så här i början av året: "'... gräva fram dem". 
Vi låg på knä båda två och förevigade de första som på korta skaft knappt lyfte över visset fjolårsgräs.

Idag, efter vårt sociala fika i bynn, var det fler som ville veta, både Lars och Christer. Det blev således en ny sväng upp till berget. De här första tecknen är så efterlängtade att man inte kan låta bli och när jag nu ändå häromdagen redovisade våren ur fågelvärldsperspektiv, menar jag att det är dags, för rättvisans skull, att informera om det aktuella läget i vårfloran också.

Tre enkla skisser är det, tre vårblomster från de senaste dagarnas upplevelser.Skiss av blåsippa på Omberg


En av de två första hästhov jag fann i grässvålen längs en trottoar hemmavid igår.Skiss av en lungört på Omberg idag, så tidig att den t o m som utslagen bestämt sig för att behålla den rosa knoppfärgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar