tisdag 30 november 2010

30 november - Kort visit på Omberg

.
Omberg ligger inbäddat i djup kallsnö.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Johan har rest hit från Gotland och vi passar på att göra ett besök på berget för att om möjligt försöka få syn på den tretåiga hackspetten jag såg häromdagen. Men fågeln uteblir tyvärr. De hack vi hör från området visar sig tillhöra mindre - respektive större hackspett.
Förutom någon enstaka mes är det i övrigt helt stilla i skogen; djupfryst skulle man kunna säga.
.
Vi ser två havsörnar på avstånd.

.

.

.

.

.

På återvägen kommer två havsörnar upp från Vättern vid Borghamn. De passerar rakt över bilen och lägger sig sen på skruv över bergets östra sida.

Tåkerns sista sångsvanar flyr vintern.

.

.

.

.

Vid Hästholmen kommer en blandad plog av sångsvan och kanadagås. Jag lägger mig alldeles under dem. De friskar på med 100 km/h i medvinden och jag kan knappast hänga med dem.

Men kolla in bilden!

Jag får ofta frågan när det gäller fågelflockar om det är en ledarfågel som tar täten i plogen. Mitt svar är nej. Det skiftar och varierar väsentligt beroende dels på tillfälligheter men också på vilken individ som känner sig mest på alerten vid tillfället. Just när jag tar fotot ovan är det faktiskt en årsung sångsvan som leder gruppen! Några ögonblick senare har det skiftat igen. Böljande rörelser fortplantar sig kontinuerligt genom fågelflocken och plötsligt spetsar en ny individ. Ingen vill ligga först och ta hela motvinden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar