tisdag 16 november 2010

16 november - En vanlig grå novemberdag

...
Dagen är grå, oerhört grå, knappast något ljus slipper genom den mörka skyn. Mitten av november kan kännas tung och lång och igår var en sådan typisk novemberdag.

Det var alltså igår.
.
Jag sätter mig i bilen och åker till min rammakare i Motala. Jag har några landskapsmålningar att ordna till och ytterligare en liten akvarell, en talgoxe, som jag har gjort till en kompis. Den är min del av en bytesaffär. Jag fick för precis ett år sedan en liten snidad talgoxe av honom och nu är det hög tid att jag sköter min del av avtalet. Jag bekostar en paspartout runt om så att det ser gediget ut.
.
Talgoxe, till en kompis.

Jag har gjort den ungefär på samma sätt som hans elegant täljda, sittande på en stubbad gren med huvudet lite bakåtböjt.
.
.
.
.

.



.

Naturligtvis tar jag vägen söder om Tåkern då jag vänder hemåt. Bara för att hålla koll på läget och låta mig lida, och njuta, av snålljuset över kullarna mot Heda.
.

En ganska stor flock sångsvanar betar tillsammans med gäss innanför vallen vid Holmen på Tåkerns södra strand.

På Holmens kornstubb går en stor flock sångsvanar tillsammans med gäss. Sammanlagt är det ungefär sjuttio svanar som sliter och drar i halmrester och boss. Det blev till slut också en skörd på denna vårvattendränkta teg. Här häckade mindre strandpipare och tofsvipor, krickorna brusade och grodorna lekte.

Fördelen med den sena sådden och vattensjukan som ännu anas är att stubben blir kvar; det är för sent och blött för plogen. Spillda korn blir lämnade åt fågellivet och jag önskar det kunde vara mycket mer av sånt "slarv" på Östgötaslättens leriga åkrar. Men inte! Redan i september/oktober är höstsådden för det mesta avklarad. Rationellt, tidsbesparande och tomt och livlöst för djurlivet.

Ja, nu är det ju ändå inte helt livlöst där ute på slätten. Under resans gång kan jag faktiskt räkna in hela fem olika rovfågelsarter och nu, hemma i ateljén igen, tar jag mig för att återskapa de ögonblickliga minnesbilderna som jag bär i mitt huvud. Det är ju så här enkelt och skissartat man faktiskt oftast upplever sin omgivning. Talgoxen här ovanför är ju mera en tillrättalagd och ofta orealistiskt uppställning, en typisk illustration. Men, det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Studie av sparvhök

.

.

.

.

.

Studie av fjällvråk

.




.

Studie av ormvråk

.








Studie av blå kärrhök

.





.

.
Studie av havsörn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar