måndag 15 januari 2024

15 januari - Fjärde vintern, var ska det sluta?

Vilken vinter vi har! Idag är det åter bistert kallt och smockat med ny snö. Det är fjärde snönläggningen för säsongen och då menar jag med rejäla omgångar av flera decimeters djup och med töväder däremellan. Var ska detta sluta? Ännu är vi ju bara i mitten av januari.

Inte en fågel har visat sig vid matningen idag. De ligger lågt och dolt för att klara sig när nordanvinden sveper ner med storm i byarna och piskar luften med stickande snö. Däremot har kanadagässen, som alltid försöker sig på övervintring i bygden med Vätterns öppna vatten inom nära räckhåll, idag till slut gett upp. Plog efter plog har dragit söderut i den starka medvinden. 

Dagen idag har gått i snöskottningens tecken och överallt i nätverken berättar folk om detta. Det är mäktiga drivor runt hus och hemman och många bestämde sig tidigt på morgonen för att undvika vägar och gator och stanna hemma resten av dagen trots väntande arbete. Alla Ödeshögs skolskjutsar ställdes in och även den stora farleden E4:an var ofarbar då det var som värst.

Först nu, för en halvtimme sedan, när skymningen så sakta börjar komma har snöröjningen klarat av drivorna hemma hos oss, så att jag kan ta en sväng till ateljén. Vinden mojnar nu och himlens töcken lättar. 

Temperaturen faller snabbt. Prognosen utlovar rejält med minusgrader för de kommande dagarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar