söndag 4 juni 2023

4 juni - Minisemester i Kalmar

Nu är vi hemma igen efter en fyra dagars semester i Kalmar med goda vännerna Astrid och Bertil. Vi bodde på hotell Svanen ute på Ängö med 15 minuters promenad in till stadens centrum och alla turistmåsten. 

Utsikten över vattnen runt Ängö från vårt hotellrum bjöd på hägrar, viggar, knölsvanar, storskrake, skäggdopping, sothöna och mycket annat. 

Kalmar är en fin och mycket spännande stad, därom var vi alla eniga, med många gamla hus, gränder, stadsmur, ...

Kalmar gamla vattentorn. Nu med lägenheter hela 9 våningar upp. (foto - Ulla Björkman) 

... hamn, fängelse, rik närnatur, vatten, slott, restauranger, turistliv och intressanta muséer. Ulla och jag kommer säkerligen att åka tillbaka.

Mitt fokus låg helt uppenbart på det korta Ölandsbesöket, men jag har tacksamt fått lov att använda bilder tagna av mina resekamrater från allt det andra som hände.


Stora alvaret i lågperspektiv med många intressanta och typiska blomster.


Gebbe fotograferar krutbrännare. foto - Astrid Arencrantz.

Första dagen gjorde vi den pampiga Domkyrkan mitt på det stora Stora torget.




Foton - Ulla Björkman.

 Andra dagen veks åt Öland med besök vid Möckelmossens naturreservat på Stora alvaret och tänkt strandpromenad med möjligt bad vid Sandby borg. Det mesta av detta blåste dock bort, men hukade man tillräckligt lågt i den hårda nordvinden, kunde man i lä av stenmurar njuta av rikligt blommande ölandssolvända, bergskrabba och den lilla vackra orkidén krutbrännare.


Krutbrännare.


Bergskrabba.


Ölandssolvända.

När vi lämnar Alvaret och närmar oss de bördigare markerna nära Stenåsa, tipsar jag mina vänner i bilen, att hålla ögonen öppna för ängshök. Svaret kommer omgående. En inte helt utfärgad hane av denna gracila rovfågel jagar framför oss. I bakgrunden vilar Naturbokhandelns husrad . Ängshöken far runt omkring oss på jakt och jag skissar av minnesbilderna när vi parkerat bilen där framme. Jag kan nämligen inte stå kvar; vägen är smal och bakomtrafiken trycker på. 


Här är ett av dessa fragment från en ängshöks jakt ur min skissbok.


Kalkhällarna vid havet nära Sandby borg.

Tredje dagen gjorde vi ett gediget besök på det pampiga Kalmar Slott. 
Först på programmet stod vandringsutställningen "Monet and friends - alive". 



foton - Ulla Björkman.

En berättelse med mycket färg, citat och tidsenlig musik till en anpassad storbildsvisning på väggar och golv, så att man kände en intensiv närvaro i själva konstverken.


Vid entrén till Kalmar slott.

Efter detta och lunch deltog vi i en rundvandring i slottsgemaken med besök i audiensrum, matsal, konungasal och drottningsal samt några sovrum, där Erik XIV:s sovsal var imponerande färggrann och guldig. Guidningen sköttes perfekt av Viggo som tackade oss för vårt visade stora intresse.


Johan III:s dukade taffel med "fiskdagsdukning" för sin nya, adertonåriga hustru Gunilla Beilke med systrar. (foto - Ulla Björkman).

Vi hade tänkt oss även Kalmar Länsmuseum under eftermiddagen men kände oss mättade och beslöt oss för en liten tur ner mot Blekinge istället. Vi kom så långt som till Ekenäs. Där var vi halvvägs till Brömsebro och vände åter efter glass och fotbat.


Foto - Ulla Björkman.

En lugn och avspänd minisemester var därmed avklarad utan stora åthävor och på fjärde dagen vände vi hemåt igen med kort glasbruksbesök på vägen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar