måndag 30 januari 2023

30 januari - Hur många frön finns i en fullmatad vippa Tåkernvass?

I ett projekt som jag håller på med just nu kom en tanke upp, att räkna hur många vassfrön som finns i en vassvippa. Jag tror mig ha läst någonstans att det ska vara ungefär tusen stycken. Sånt behöver förstås kontrolleras empiriskt och inte köpas  rakt av.

En tät och fullmatad vassvippa från Tåkern.

Jag hämtade tre vassvippor vid Tåkern för några dagar sedan och har suttit ett antal timmar med pincett och pillat. Och det ska ni veta, att det är minsann ett riktigt pillgöra. Vassfrön är oerhört små, väger nästan intet och är i sin litenhet ungefär två millimeter långa. De är försedda med en hårpensel för att kunna lyfta och flyga iväg och därmed sprida sig med vind över stora områden. Ett problem när jag plockade isär agnarna var att det visade sig att de satt ihop och att det istället för ett förmodat frö oftast fanns två eller tre som satt tätt tillsammans, vilket gjorde pillandet extra pilligt.

Bara i de här två sidogrenarna i vippan räknade jag ungefär hundra vassfrön.

Jag hade tänkt mig att jag skulle räkna frön i alla tre vipporna som jag samlat in för att få ett statistiskt bättre värde. Men vet du vad, jag stannade när jag efter många timmar var färdig med en.

Jag säger inte att jag räknade precis rätt. Men nu har jag åtminstone ett värde som jag tycker att jag kan stå för. I den vippa som jag räknade fanns ungefär fyra tusen vassfrön och jag skulle tro att felmarginalen ligger runt plus/minus några hundra.

Så nu vet jag lite mer. Om jag multiplicerar mina räknade vassfrön med antalet vippor i alla tolv kvadratkilometer vass som finns i Tåkern, vilket är ca 4,4 miljarder stycken, enligt en beräkning av forskaren Gunnar Björndahl, som doktorerade om Tåkerns vass på 1970-talet, så blir det en häpnadsväckande mängd vassfrön:

 17 600 000 000 000 (17,6 biljoner) stycken.

Nu är inte vassen hela vägen av denna kvalitet. Långt ifrån skulle jag istället säga. Där finns vasskloner som är mycket magra, sjuka, parsiterade och ämliga på att sätta frön av olika skäl. Samtidigt som det också finns ännu mer välmatade vippor.

Men slutsatsen blir trots allt, att i Tåkerns vass finns det mer än nog med frö att ta av om man är skäggmes. Och som sådan behöver man pilla i sig kanske tusen om dagen för att bli mätt och klara en iskall vinternatt.

Nu vet jag lite mer. Och du också.


2 kommentarer:

 1. Haha, det verkar vara ett tålamodsprövande arbete. Och klart, medelvärdet på tre vippor kanske ännu mer korrekt men tror att dessa 4000 frön är representativa🙂. Och känner igen mig, har jag börjat med något blir det alltid färdigt.

  Och visst är det kul att räkna? Fast mer sen på papper, i huvudet också, och jämföra och räkna ut både det ena och det andra. Tror jag gör det varje dag, inom alla möjliga områden, matematik har alltid varit ett av favoritämnena. Väldigt användbart i alla sammanhang.

  Och vilket tålamod skäggmesen måste ha. Natur och djur är fantastiska. Och fröna ska väl räcka ett tag.

  Och lärde mig nytt, tack för det, ska inte kollräkna😀

  SvaraRadera
 2. Tack för dina reflektioner Monica.

  Ambitionen vär ibland större än förmågan. Men bättre än inget!
  Skäggmesen måste ha tålamodet, annars överlever den inte. Så kan livet vara.
  Må väl och njut av ljuset!
  Gebbe

  SvaraRadera