söndag 29 januari 2023

29 januari - Skrämselhicka

För en vecka sedan fick säkert Rymdstyrelsen, NASA och alla andra rymdorienterade institutioner och nätverk en riktig skrämselhicka. Det var förra lördagen, den 21 januari, som en amatörastronom upptäckte en tidigare okänd asteroid, som fick beteckningen 2023 BU (efter upptäckarens initialer). Den var oerhört snabbt på väg rakt mot vår jord.

Storleken på rymdföremålet var av en "lastbils" storlek, sades det. Hur stort nu det är mellan en pick-up och en långtradare.

Det skulle bli ett mycket nära möte mellan jorden och astroiden men ingen hade kontroll på hur nära och riktig när. Så idag för en vecka sedan kan man ana eller egentligen förstå den enorma paniken då alla experter koncentrerade sig på att snabbt som attan beräkna kurs och hastighet och informera om eventuell nedslagplats på jorden. 

Av alla tusende rymdföremål som astronomiska experter har koll på idag runt omvärlden i universum, så hade den här, 2023 BU, slunkit igenom osedd och okänd. Tid för åtgärder var också förståeligt nog för länge sedan förbi. Här gällde det att förbereda sig för det värsta.

Min tanke om när asteroiden 2023 BU närmar sig vår jord.

Men vi hade tur. Det handlade om millisekunder hit eller dit i hastighet och riktning, att asteroiden missade oss med 350 mils marginal; astronomiskt sett blott en fjärt i universum. Dessutom ansågs den vara av sådan litenhet att skadorna ändå hade blivit begränsade, vad nu det innebär i praktiken. Mötet kom att ske blott tre dagar efter upptäckten. Så nära!

Nu hoppas vi klara oss vidare framåt igen, tills det någon gång blir allvar på riktigt. Vi har fått en liten påminnelse om alltets skörhet när det kommer till skönhet och beständighet.

länk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar