måndag 16 januari 2023

16 januari - Vårvindar friska

All snö är borta nu och vårvädret har brett ut sig. Höstveteåkrarna står gröna och på himmelskupan lyser solen ur dramatiska skyar. Även vinden är vårlig när den sveper in över slätten med kulingstyrka från sydväst. Ur led är allså vädret, och klimatet.

Hotet mot klimatet fanns omskrivet redan på 1970-talet, har det alldeles nyss visat sig, när en hemligstämplad rapport om riskerna med vår tids allomsslukande petroleumanvändning, som snabbt stegrades för femtio år sedan, har publicerats i den amerikanska kongresssen, berättar DN.

Det var det amerikanska oljebolaget Exxon, det allra största och mest dominerande, som beställde forskningen. Resultatet visade sig vara nästan exakt som det som nu händer, en dramatisk klimatstegring av aldrig skådat slag, att åtta av de senaste tio åren har varit de allra varmaste globalt sett genom hela historien.

Efter att det här fruktansvärda har avslöjats finns väl bara de mest hårdhudade klimatförnekarna kvar bakom skranket och de får vi nog lämna därhän; vissa personligheter når man aldrig!

Inte underligt, men hemskt är det att denna viktiga rapport mörkades av petroleumindustrin. Det påminner om det som hände, alldeles likartat, med tobaksbolagens hemligstämplade rapporter om tobakens farlighet. Sånt fick abslolut inte komma fram till allmänhetens kännedom.

*

Skönt är det att med allt detta hotfulla och negativa i ryggen få ge sig ut i friska luften en sväng. Idag tog Ulla och jag färden till Vadstena simhall, under en himmel med strålande sol, för första gången på snart ett helt år. Ljuvligt var det, att få känna avlastning och lindring i min postoperativa fot i bastuns värme och i mjukt bassängvatten. Det kommer att upprepas.

Och igår kväll körde jag, utan orthos på foten, trots läkarens förmaning bara för att jag var tvungen, en tur ner över Tåkernbygden med skissblocket till hands.

Det blev fyra små direkta alster i all enkelhet på ett folieark. Inte mycket kvalitet att yvas över men det bjuder jag på bara för att visa hur det kan gå till.


Vattenspeglingar på Ramstads åkrar. Ett hundratal sädgäss och kanadagäss betade på lämningar av morötter och rödbetor tillsammans med en stor blandad flock av kajor och kråkor där också fyra starar ingick.


Dämmet vid Holmen, idag helt utan fåglar.


Ljuset bakom Ombergs sydända.


Från Väversunda mot Omberg. Mot mossekanten lyste en tunn strimma snö vackert i blåvitt.

2 kommentarer: