måndag 2 januari 2023

2 januari - En sorgens dag

Om rubriken ovan är vi inte alla överens. Det gäller vargjakten 2023 som startat i Sverige idag. Men för mig är det sant - att denna dag är en sorgens dag. Det är inte det att jag inte förstår att somligt folk önskar begränsa vargstammen i vårt land, av olika skäl. Det är volymen på jakten som gör mig frustrerad och ledsen.

Den beräknade mängden vargar i vårt land är idag cirka 450 exemplar, vilket är en nivå som de flesta zoologer menar inte kan garantera en utlovad trygg fortlevnad och genspridning för arten i Sverige. Vi, liksom alla andra EU-länder, har skrivit på för att garantera vargens fortbestånd och med det i åtanke menar de flesta i ämnet kunniga, att nivån för årets avskjutning är satt alldeles för högt. Tillståndet för licensjakten är nämligen på 74 vargar, cirka 17 % av totalbeståndet. 

Det är inte vargens trygga fortlevnad i vårt land som har avgjort den här nivån. Det är aspekter av en helt annan art och flera av de riksdagsmän som har beslutat i ärendet har öppet vidgått att de helst skulle se en total utrotning av varg från vårt land. 

Det är lättsamt att sitta hemma i TV-soffan och titta på naturprogram från tropiska länder om tigrar, lejon, leoparder och andra "farliga" djur, och oroa sig för och gråta över oförmågan och oförståndet som visas där när det kommer till handhavandet av hotade djur. 

Det är långt från vår bekväma soffa dithän! Och hemma i vårt eget land, ett av världens mest glesbefolkade och som dessutom är "fyllt av mer skog än någonsin" (enligt Skogsstyrelsen), har vi tydligen inte plats för ens 450 vargar. Det är både sorgligt och skamligt!


5 kommentarer:

 1. Tycker också att besluten känns svajiga och rätt märkliga uttalanden från dem som bestämmer. Läste att de ska sikta in sig på att utplåna hela vargfamiljer i detta och de räknar upp alla revir.
  Vi bor i ett som sträcker sig från Uppsala och nordväst till vårt sommarhus och där är kullar med 11-12 som följdes åt utanför ett fönster och en familj från Stockholm fick uppleva det. De köpt fritidshus för att få lite lugn och ro ... Men tog det sansat. Och det var inte nämnt i vargjakten att något skulle skjutas där. De sköt många lodjur på vårvintern där istället. Och det känns oklart om de som bestämmer har kunskap om allt.

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt inlägg! Instämmer helt och hållet! Det som också är skrämmande är att det inte finns något som helst konsekvenstänk i att döda predatorerna! Varg Björn Lo Räv och Örn hjälper till att hålla beståndet av gnagare som råttor möss och harar i schack! Plus annat småvilt som, enligt människan, förstör! Utan tillräckligt med predatorer blir det total obalans i naturen!

  SvaraRadera
 3. Gebbe, är vargen till salu, om ja vad är prislappen. Har du fler vargmotiv?
  God fortsättning . Stefan o Marita fd. Hästholmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och Marita.
   Det var länge sedan. Kul att höra från er.
   Jo visst , mina verk är oftast till salu. Akvarellen på varg kostar med enkel men fin inramning 1 500 kr.
   Se mer på ett inlägg i Naturlig dagbok idag, den 8 januari.
   Välkomna igen om intresset består.

   Radera
  2. Marita slår till direkt, vi kan komma överens om en utflykt till Ödeshög. Vi bor idag utanför Rejmyre . samhälle. Vi tyckte ditt inlägg var tufft om vargen och står helt bakom dig. Vi har mycket befunnit oss i Härjedalen och där är det ”skottpengar” på den som står bakom vargen. Börjar bli lika är då vi har ett större revir inom Finspångs kommun.

   Radera