tisdag 17 januari 2023

17 januari - Ruffel och båg

Är man som jag ofta ute på nätet och letar, har hemsida, en blogg eller att man på andra sätt visar upp sig för den digitala offentligheten, får man stå ut med mycket skräp som ramlar in i datorn.

Jag får nästan varje dag erbjudanden om "villiga kvinnor", ungefär tio till tjugo andra erbjudanden om varor och tjänster om både ditt och datt, fake-annonser som vill få mig att länka vidare till ökända öden och kapade konton, lotterivinster eller miljonarv som finns att hämta ut i Panama och Uganda, "Postnord" som vill att jag ska klicka på länken för att få tillbaka pengar för dubbelt inbetalt porto, för att inte tala om allt som föreslås av "Telia".

Delete-knappen går varm i min dator!

... eller som nu det senaste året, upprepade hot om anmälan mot mig, för att jag ägnat mig åt påstådda pedofilaffärer. Här är ett av dokumenten.

Ett av de under veckan mottagna fake-dokument som anklagar mig för pedofili och hotar med rättsliga åtgärder. Fy så obehagligt och fult!

De sist nämnda exemplen är väl de värsta och är faktiskt exempel på riktigt grov brottslig verksamhet. Jag vet inte vad straffvärdet kan vara för att menedligt anklaga mig och hota mig på det sättet som man gör i dessa fall. Två olika dokument med ungefär samma innehåll har anlänt till min inkorg bara under den senaste veckan. 

Men, jag orkar förstås inte gå vidare. Det är säkert också utsiktslöst att kunna hitta och fälla brottslingarna och kommer heller inte att prioriteras av polisen. Men, jobbigt och väldigt obehagligt är det och det värsta är att man också vänjer sig och accepeterar liknande påhopp under galgen i en alltmer ökande grad.

Hur gör du?


3 kommentarer:

 1. Känner igen företeelsen med skräppost, som i perioder rasar in i mejllådan. Jag rensar regelbundet och passar mig förstås noga för att klicka vidare på länkar i mejlen.

  I mitt mejlsystem kan jag markera mejl som skräp, vilket hindrar samma avsändare att komma in i min låda igen.

  SvaraRadera
 2. Visst är det jobbigt! Jag tror alla råkar ut för olika slags bluff- och bedrägeriförsök nu för tiden. De som av olika skäl håller sig borta från nätet blir i stället uppringda av "hjälpsamma" typer som kan reda ut den där inkassofakturan etc, om de bara får bankuppgifterna... När jag får sådana samtal meddelar jag polisen eftersom det är superlätt att rapportera på deras hemsida. Ibland har jag blivit uppringd av något trevlig polis som ville ha mer uppgifter. Lotterivinster och miljonarv lämnar jag däremot därhän.

  SvaraRadera
 3. Tack för respons och råd Bert!
  Det gäller som sagt att vara försiktig. Tyvärr är det ändå lätt i långa loppet att någon gång i lätt förvirring råka slinta med pekfingret.
  Det har inte hänt mig hittills men ...
  Ha det!

  SvaraRadera