torsdag 8 september 2022

8 september - Från en Ombergspromenad

Ni får förlåta mig, att det fortsätter att vara glest med skriverier här i Naturlig dagbok, men ibland nöds man göra andra prioriteringar och så är det just nu. Men häng kvar, ta en titt in någon gång ibland för att se om något har hänt; jag vill ju inte att du släpper greppet om min blogg och jag lovar att återkomma med mina nästan dagliga rapporter så snart jag orkar och kan.

Jag bjuder på bilder och en kort redogörelse av förra tisdagens vandring som jag och mina vänner gjorde längs Ombergs sjösida, i soligt men lite svalt väder. 


Vi fann en ny växtplats för den lite rara och krävande Äppelrosen, Rosa rubiginosa, nära Älvarums udde. Om den kan det vara roligt att veta att den är inblandad i framtagningen av alla förädlade buskrosor.
Man känner lätt igen den, även då den inte blommar, på att stammen täcks av två sorters taggar. Kan du se det?!
Senare tillägg: Naturligtvis bör jag också berätta varför just namnet "äppelros". Enkelt - bladen doftar äpple, så där starkt och framträdande såsom en ester kan göra.


Myskbocken är en långhorning av cirka fem cm längd, med antenner nästan lika långa. Den har iriserande struktur på sitt skalpansar och skimrar därför i regnbågens alla färger. Väldigt vacker är den alltså och ständigt efterfrågad i frågespalter och kuriosakabinett.
Larverna lever i gamla sälgar som kan bli helt perforerade av larvgångar. Under det angripna trädet kan man se fullt med gnagspån.


Tibasten, denna doftande vintervårsblomma på bar kvist går ofta ganska sparsamt i frukt. Men när den gör det blir kvistarna oerhört vackra med sina lysande korallröda bär. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar