lördag 24 september 2022

24 september - Hösten bjuder

När jag hämtar posten på morgonen känner jag en väldigt aromatisk doft i näsan. Jag vet var den kommer ifrån, det är höstsilveraxet som blommar i en vinterbonad kruka fem meter bort. Växten sprider skön arom även på avstånd, har mutat in hela vår stenlagda rosenrundel. 

Höstsilveraxet blommar vackert och sprider sin väldoft över trädgården.

Jag går dit och fyller huvudet med stark väldoft från blommorna som är vita med en rosa ton inuti. Axen står tätt och kommer att blomma en hel månad framöver. Silveraxet är vi stolta över.

Vid trädgårdslandet på andra sidan huset dignar höstahallonlandet av frukt i år. Stjälkarna är upp till 3,5 meter långa men har av bärens tyngd samt av vind och regn böjt sig ner och lutar här och var ända ner mot backen.

Hösthallonen dignar av frukt.

Vi plockar ett par liter var tredje dag och fyller frysen med sol och vitaminer. Och så äter vi förstås, så mycket vi orkar hela tiden. Hösthallonen är vi också stolta över.

Plantorna fick vi som små för mer än tio år sedan av våra kära vänner Gunnel och Yngve. De fanns på deras kolonilott vid Skänninge. Tiden har gått och Gunnel gick bort sorgligt snabbt för drygt ett år sedan och för endast några veckor sedan, följde Yngve efter. Jag hann hälsa på honom dagen innan det skedde och vi samtalade och kramades. Jag hade med mig en skål av de hösthallon som en gång var hans. Allt känns idag väldigt sorgligt men hallonen lever vidare och minner oss om kär och bestående vänskap.

I porten till baksidan planterade vi för tre höstar sedan en vindruvstock. Ja, en stock var det förvisso inte från början, men redan så här tidigt har stammen svällt ut rejält och busken har dragit iväg både i höjd och bredd. I våras blommade den rikligt och jag funderade på hur det skulle kunna bli mot hösten, kommer bären att mogna i tid?

Aldrig hade vi kunnat räkna med en så fin och riklig skörd, om något blivit över förväntan så är det detta. Druvorna är små, gröngula och kärnfria och de har en härlig sötma och syra, beroende på mognadsgraden. Vi äter av dem klasvis varje dag och känner oss extra stolta över en rikedom som bjuder på en känsla av varmt Medelhav.

Hösten är allt bra go´. Det gäller att njuta. Nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar