onsdag 21 september 2022

21 september - Så ledsen och besviken

Sällan har jag blivit så besviken på en aktad person i min vänkrets, som när jag igår i Corren tog del av den insändare som historikern Kalle Bäck i Trehörna i Ödeshög hade författat.

Jag lägger in den här för allmänt studium:

Faksimil ur Corren den 20/9-2022. Insändare av Kalle Bäck.

Jag har faktiskt inte tid att idag på djupet framföra mina klagomål på ett sansat och moget sätt, men jag lovar att återkomma snart igen. 

Låt mig bara kort protestera mot två uttryck i ingressen:

1. Att de många människor som kämpar för att återställa en del av alla dessa förlorade våtmarker, skulle stå för "bottenlös okunskap" är en bedrövligt elak och okunnig beskrivning.

2. Begreppet "våtmarksfundamentalister" är så reaktionärt och okänsligt att jag blir riktigt förbannad och oerhört besviken!

Tillägg den 22 septemberJag har idag författat en komplettering, vilken också går iväg till Correns insändarredaktion som svar på Kalle Bäcks inlägg.

"När en osanning eller förenklad och ensidig beskrivning kläs i vetenskaplig dräkt kallas den för en faktoid. Uttrycket myntades av Norman Mailer 1973 och presenterades i Sverige av essäisten och författaren Martin Kylhammar. En faktoid ligger nära begrepp som "Fake News" och "Konspirationsteori".

Att en känd professor emeritus i historia använder en faktoid för att beskriva ett tillstånd som sanning är anmärkningsvärt, men jag anser att det är precis vad Kalle Bäck nyligen gjorde i sin insändare om våtmarker och malaria under rubriken "Önskan att återställa våtmarker oroar".

Det är visst och sant att myggor gynnas av våtmarker så även de fyra arter av malariamyggor som finns i vårt land. Kalle Bäck har rätt i att de stora utdikningar som genomfördes under framför allt 1800-talet minskade förutsättningarna för myggors reproduktion och påverkan. Men vetenskapen är idag överens om att det framför allt var den ökande levnadsstandarden som till slut fick bukt med den besvärliga frossan i vårt land; bättre och tätare hus samt färre personer i sovrummet gjorde att smittspridningen avtog efter hand och dog ut. Härvidlag är det viktigt att förstå, att malariamyggor, som finns kvar på samma sätt som förr i vårt land, bara var bärare av parasiten malaria. Att malarian skulle komma tillbaka efter några procents återskapande av naturliga våtmarker i vårt land är minst sagt en kraftig överdrift - ett uttryck för felaktigt tänkande och biologisk okunskap.

Är det bara en tillfällighet att Kalle Bäcks politiska insändare infördes nästan samtidigt som Sveriges riksdag avslog ett EU-förslag om ett 20 % återställande av förstörd natur i vårt land, däribland våtmarkers återställande? Ett beslut som av den biologiska forskarvärlden och samtliga miljöorganisationer ses som väldigt negativt och bakåtsträvande och gör att Sverige hamnar allt längre bak i kampen för klimat, miljö och artbevarande. Jag anar en sorgesam politisk agenda som går åt helt fel håll i kampen för vår världs och hela mänsklighetens överlevnad.

Det som ytterligare gör mig ledsen och arg är att Kalle Bäck i sin insändare använder sig av klassiskt maktspråk. I ingressen förringar han sina meningsmotståndare genom uttryck som: "bottenlös okunskap" och "våtmarksfundamentalister". Att en så vetenskapligt förankrad och intelligent person faller i sådan grop, gör mig än mer bekymrad och orolig för framtiden.

Gebbe Björkman"


I en av kommentarerna nedan berättar "Monica" om den sjukdom som skördar flest offer av människor idag - Tuberkulos. Här är länken till en sida om detta:

länk

Tillägg 3/10-22:

Min insändare ovan antogs tyvärr inte av tidningen. Men ett annat mycket bra svar på Kalle Bäcks provocerande insändare fördes in, författat av vännen Majsan. Jag lägger in detta som en faksimil för er alla att ta del av.
5 kommentarer:

 1. När det gäller dödlighet är det Mycobacterium tuberculosis som är den stora tragiska orsaken till att 5000 människor dör varje dag på vår jord i den sjukdomen På Karolinska institutet finns ett nytt centrum med framstående forskare som fått i uppgift att bidra till någon förbättring av denna rådande verklighet.
  Malaria finns med enstaka fall i Sverige inkommande med resenärer när de besökt länder med smittan. Och många dödsfall i världen men långt färre än av sjukdomen Tbc.
  Och myggor stack och sög blod inomhus oftast och när vi bodde med alla djur inomhus men riktigt så illa är det inte här längre. Och vi har inte så glesa huskonstruktioner heller att myggen kan flyga ut och in. Hösten var de stora utbrottens tid då.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tack för supporten Karin. Det kostar på när människor man annars gillar ställer till med sånt här tokigt skriveri.
   pappa

   Radera
 3. Här en länk till pågående forskningsarbete:
  ki.se/forskning/varldens-infektionsfiende-nummer-1
  Tbc-fallen har ökat något senaste åren i vårt land och i stort samtliga diagnosticeras här, förra året 365 fall och patienten har ingen aning om hur hen smittats, ingen sjuk i familj, ingen utlandsresa o s v. Men läkare föreslår att det kan ske var som helst, på bussen, tåg o s v, varit okända varianter detta.

  Malaria fall 144 förra året och mest män och var reserelaterat Afrika och några fall Asienrelaterat.

  SvaraRadera
 4. Tack Monica för dina aktuella och intressanta uppgifter. Än finns nog inte något "inhemskt" fall av malaria i vårt land.

  SvaraRadera