måndag 29 augusti 2022

29 augusti - På besök hos getingar

På förmiddagen innan gästerna kom den 27/8 vältade jag min boulebana så att den skulle vara användbar under dagens begivenheter. Nu kom ju regnet och hindrade allt större spel men några klot hann kastas med mågen Jakob innan de första dropparna föll. Jag sa till honom att vara försiktig i bortre hörnet, där komposten står, ty där har getingarna byggt bo. De är ännu vänliga och obesvärade, fortsatte jag, men bäst att se upp ändå.

Jag hade rensat lite växtlighet runt omkring strax innan och då upptäckt en stor blomfluga som surrade runt öppningen till getingarna. Den var klart intresserad av boet och jag upplevde det som att den egentligen ville dit in, så jag smög fram med mobilen för att ta ett kort men då surrade den naturligtvis iväg igen så fotot blev oskarpt.


Bålgetingblomfluga, Volucella inanis.

Jag hade mina aningar och nu har jag fått dem bekräftade av Christian Luth på nätet, som vänligt meddelar att det är en bålgetingblomfluga som jag har sett. Han berättar också att arten utvecklas just i getingbillor och att den här möjligen sökte en värd för sina avkomlingar, eller var nykläckt ur getingboet.

Och som alltid tycker jag det är trevligt att göra en egen variant. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar