torsdag 11 augusti 2022

11 augusti - Kort uppdatering om Ombergs fjärilar

Här följer en kort uppdatering för att visa att "jag lever". Senaste veckan har jag ägnat åt virusbekämpning, om det är Covid 19, vilket jag befarar trots negativ snabbtest, eller någon annan variant, är alltså oklart. Hur som helst har jag varit rejält påverkad med hosta, influensakänsla och hög feber.

Tillägg den 12 augusti:

Kände för att testa mig ännu en gång idag på förmiddagen och den här gången blev det som förväntat - positivt. Nu vet jag vad det var som drabbade mig mitt i arbetet, precis som jag trodde.

Trots detta, vilket väl är alldeles uppåt väggarna, har jag målat huset alldeles uppåt väggarna. Två gavlar om 60 kvadratmeter upp till 8 meters höjd är nu färdiga. Jag tog hjälp av en rejäl skylift som jag och en uthyrare till slut lyckades baxa ända intill bägge sidor genom apelgård, förbi stenmurar och diverse andra hinder. Efter dessa två dagars pers är även jag färdig! Lova att inte skvallra för min husläkare. Det ska inte upprepas.

Efter förmiddagens välbehövliga vila satte jag mig i bilen idag och for upp till Sjövägen på Omberg. Jag ville bara komma ut och ta det lugnt en timme eller två samt följa upp vad som hänt på fjärilsfronten.

Där händer det saker för varje dag. Torkan får nu hampflockeln att sloka i solen, blommorna mognar snabbt och fjärilsbeståndet ändras kontinuerligt.

1. De tidigare så allmäna silverstreckade pärlemorfjärilarna börjar åldras och försvinna. Idag räknade jag till ungefär 50 exemplar. 

2. Amiralerna som fullkomligt invaderade bygden för en vecka sedan har spritt ut sig och glesnat något men nog såg jag åtminstone 200 exemplar i och runt hampflockeln.

3. De vita fjärilarna, kålfjäril, rovfjäril och rapsfjäril minskar nu snabbt.

4.  Citronfjäril, påfågelöga och nässelfjäril dokumenterades med en handfull vardera.

5. Ett vinbärsfuks sågs.

6. Årets första tistelfjärilar, 2 st, hade hittat till hampflockelbestånden.

7. Bland de glesnande pärlemorfjärilarna upptäckte jag tre stycken fräscha individer av storfläckig pärlemorfjäril. En vackert tecknad art med stora pärlemorfläckar på bakvingens undersida. Kul!

8. Ännu är inte en enda kartfjäril observerad i år!


Triss av fjärilar i en bild: överst tistelfjäril, underst amiral och däremellan storfläckig pärlemorfjäril.


Men som sagt, den storfläckiga pärlemorfjärilen görs sig bäst från undersidan.

Och med denna kärnfulla rapport vet ni alltså att jag lever, men nu åker jag hem och lägger mig igen.

6 kommentarer:

  1. Intressant med alla fjärilar och vackra foton på dem.
    Jaa, vad skulle husläkaren säga men lite min stil, haha, kan tycka det är bra att vara aktiv medan många lägger sig ned och berättar att de i princip är döende av mildare symptom än dina.
    Nu gör du dock klokt i att vila ut lite, kolla vätskenivån och äta något gott och uppiggande.

    SvaraRadera
  2. Hej Monica,

    Tack för din medkännande kommentar. Idag är jag feberfri igen men har å andra sidan testa mig igen. Jag har verkligen trott på corona hela tiden och nu blev det positivt. Det var skönt att verkligen få veta.
    sensommarvärmen är svår att stå ut med idag när man inte kan åka och bada. Men värre har hänt.
    Har du möjlighet rekommenderar jag ett fjärilsbesök poå Omberg. Kan du? gör det!
    vänliga hälsningar från Gebbe

    SvaraRadera
  3. Hoppas du mår bättre idag och kan njuta av naturens gåvor.

    Vilken fjäril ser lika ut som den pärlemorfläckiga på ovansidan? Försöker lära mig mer om besökarna i min 'vildmark'...
    / Carin

    SvaraRadera
  4. Hej Carin. Nej tyvärr, jag mår ännu inte bra. Det tar tid!
    I Sverige har vi drygt 15 olika pärlemorfjärilar spridda över landet. Till det kommer en hand full snarlika nätfjärilar. Det kan vara svårt att skilja på dem men de som jag berättat om i bloggen nyligen - silverstreckad - och storfläckig pärlemorfjäril är lite lättaqre att känna igen.
    Det är bra at ha en god fjärilsbok till hands.
    Lycka till med dina naturstudier!
    Gebbe

    SvaraRadera
  5. Hej!I Salem har vår duktige fjärilskännare och tillika fotograf Christer Gustavsson sett första kartfjärilen nyligen. Den fanns nära några jättestora fridlysta ekar.Det blir intressant att se om fler dyker upp.



    läser jag då och då i Göran Bergengrens
    fina

    SvaraRadera
  6. Hej du anonyme! I år har jag inte sett en enda kartfjäril här i hembygden. Men spridningen pågår nog långsamt uppåt i landet.
    det är en vacker fjäril som du får spana efter. Två faser, en vårlig och en somrig.

    Gebbe

    SvaraRadera