fredag 5 augusti 2022

5 augusti - Invasion av amiralfjärilar på Omberg

Förra året vid den här tiden fanns det gott om den nyinvandrade fjärilen Kartfjäril på Omberg. Jag besökte bestånden av den rikblommande och fjärilslockande växten Hampflockel längs Sjövägen på västra Omberg många gånger för att riktigt få njuta av den vackra arten som succesivt intagit södra delarna av vårt land under de senaste tjugo åren.

Kartfjäril fotograferad i juli 2021. Klicka på bilden och du kommer till aktuellt reportage i min Naturlig dagbok.

Självklart tänkte jag att "nu har kartfjärilen kommit till Omberg för att stanna, växa till i bestånd och bestå". Men det var uppenbarligen inte riktigt så enkelt. Kanske var de många kartfjärilarna förra året bara resultatet av en övergående lokal sommarinvasion, så där som det fungerar hos t ex tistelfjäril och amiral. 

I år har jag alltså sökt igen, men fruktlöst. Hampflockeln blommar lika doftande och lockande som förra året men kartfjärilarna är inte där och hur jag än har spanat har jag tills idag inte sett en endaste individ. Jag känner förstås till dessa ständiga variationer i skiftande bestånd och utbredning i naturen, så jag är nog mera ledsen än överraskad egentligen. Fynd kan verkligen överraska åt båda håll, både negativt och positivt.

Om kartfjärilarnas frånvaro på Omberg hittills i år överraskar negativt, så låt mig då berätta om ett exempel på det motsatta.

Igår invaderades Omberg av amiralfjärilar. Det var en alldeles enastående upplevelse och jag är så precis, att jag faktiskt säger "igår", ty fram tills dess hade jag bara sett några enstaka exemplar på berget. Jag körde runt på grusvägarna på bergets södra halva, där jag har löfte om tillträde trots skyltar och annat och det började direkt längs norra kanten av Höje äng, att  mängder av amiraler lyfte framför bilen. Jag stannade bilen och tog ett foto genom vindrutan:

Drygt tjugo amiraler på tio meters vägsträcka visar på tätheten.

Överallt på grusvägarna och längs vägrenarnas blommor och substrat satt amiraler och lapade fukt och energi. 

Jag åkte kors och tvärs, från Höje längs Surmossen till Sjövägen norrut och backen vid Bramsens väg för att sen ta Vallgatan söderut tillbaka mot Höje igen. Fullt överallt, men jag kunde inte räkna dem alla. Dock är jag övertygad om att jag såg flera 1000 amiraler igår.


Hur kan man förklara något sådant? Det är ju känt att amiralen är en flyttfjäril av rang. Den kan komma redan tidigt på våren i litet antal. Dessa individer förökar sig med en sommargeneration, som lever in mot hösten och troligen, nästan alltid, dör under vintern i vårt land, eftersom de inte går i definitiv vinterdvala utan är anpassade till den milda vinterns varmare perioder med aktivt födosök. 

Samtidigt är det så, att flera immigrationsvågor av amiralfjärilar kan nå vårt land under sommaren söderifrån. Vissa år finns alltså en blandning av "inhemska" och immigrerade individer på plats under hösten. Om det även sker ett retursträck av amiraler söderut innan vintern, såsom det är känt hos tistelfjärilen, vet jag inte, men det är säkert troligt.

Jag upplevde att de amiraler som plötsligt dök upp på Omberg igår såg väldigt fräscha ut. Detta kunde ju tala för att de var nykläckta på plats, men å andra sidan vore det ju märkligt om en sådan överväldigande mängd kunde ha kommit ur sina puppor samtidigt, att jag ändå tror på invandring i stor skala och då kanske från närliggande områden söder/sydost om Sverige, varvid fräschheten ändå kunnat bestå.

Jag gör väl som jag brukar, lägger ut min upplevelse från Omberg igår på nätet för att få in synpunkter och parallella beskrivningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar