fredag 16 april 2021

16 april - Vårinventering

I mitt åtagande att för privat kunds räkning inventera en lantlig gård i Ödeshög på växter, ägnade jag en timme idag åt en första vårkoll efter de tidigast blommande växterna. Somt blommar nu och försvinner redan om någon vecka, så det gäller att vara på för att få med också dessa primörer.

Inga stora sällsyntheter fanns på plats men jag hittade flera sköna blomster likväl. Nämnas kan de tidigt blommande små veronikorna: glansveronika, skuggveronika, murgrönsveronika och åkerveronika. Nagelörten blommande fint på barlagda tuvor och där fann jag även, något överraskande, några grusbräckor i knopp.

Numera vid botaniska inventeringar räknar man även in naturaliserade trädgårdsrymlingar. Runt om i fastigheten växte fantastiska bestånd av lökväxter. Dominerade gjorde: vårstjärna, rysk blåstjärna och porslinshyacint.


Vårstjärnor, ryska blåstjärnor och porslinshyacinter i härlig blandning.

Under den här asken levde trädgårdsrymlingarna flott och gott. "Scilla" brukar bli det lite felaktiga namnet man ger alla dessa blå och vita vårblomster som samlingsnamn. Men här finns egentligen en snårig namndjungel och ett flertal hybrider dessutom, att utreda för den som tar sig tid och har lust.

2 kommentarer:

  1. Ett fint foto som minner om det "gamla landskapet" med dess blandning av stenar och blommor. Vackert och "gulligt" med den blå-vita blandningen runt asken. Markägaren kan vara glad över sin vackra trädgård. /Gunnel

    SvaraRadera
  2. Det är också en stolt markägare. Så stolt och glad över sin täppa att man vill göra en inventering och dokumentation av allt som växer.

    SvaraRadera