tisdag 30 mars 2021

30 mars - Vilken underbar dag

 Idag slog våren till med besked och allt kom igång väldigt momentant.

Hemma i trädgården var krokusmattan i rabatten intensiv och tät. Mängder av honungsbin svärmade runt i kalkarna så att luften riktigt surrade. Flera drottningar av mörk jordhumla samt en hushumledrottning var också där tillsammans med ett par nässelfjärilar och allehanda slags flugor. Det var en vacker upplevelse.

Vid tvenne besök på Omberg, ett under förmiddag och ett ytterligare under sen eftermiddag märkte man faktiskt av vårens pågående snabba utveckling under en enda soldag. Blomstren sköt uppöverallt ur löv och torrgräs. Blåsipporna prunkade i alla färger från vitt över rött till blått av alla nyanser.

Vit variant av blåsippa.

De första vitsipporna slog ut redan under morgonen och mötte sen eftermiddagens tilltagande värme med en allt rikare blomning i buskkrattens ljumma famn. Det var härligt att uppleva det snabba svaret under årets första, allvarligt menade vårdag.

Vitsippsmattan markerar sin första närvaro inför det överdåd som väntar.

Den vackra lungörten fann vi lite här och där.

Krusbäret är först att sätta blad men snart kommer både skogstry och måbär i tät följd. 

Nog var det redan så långt överraskande för oss med alla dessa vårväxter, men inte hade jag väntat mig att även den väna gulsippan skulle vara på plats så tidigt. Mig tycks den höra hemma i maj månad..


Även gulsippan fanns på plats

Gulsippan var ännu inte i full blom, men så nära som det bara går med knoppar svullna och gula, färdiga för öppning nästkommande varma dag.

Vid Höje stannade jag till under eftermiddagen och letade fjärilar. Här har jag och Ulla under en följd av år sett den sällsynta dagfjärilen Körsbärsfuks fler gånger, oftast i samband med att pestskråpen  blommar sina änkliga hanblommor, vilka uppenbarligen levererar åtråvärt om pollenprotein för honor med äggläggningsambitioner.

Den friska vinden lyfte fjärilarna till vild luftakrobatik så alla möjligheter till fotografering omöjliggjordes. Men nog fick jag även denna tidiga vårdag 2021 uppleva flera individer i detta hot-spot-område, Sveriges troligen nordligaste fasta population har jag förstått av expertisen.

Jag såg sammanlagt fyra stycken, två i parflykt medan de andra inte kan garanteras för eventuell dubbelräkning, över detta är jag både stolt och lycklig idag.

Kommentar:

Jag tycker mycket om (de ödesmättade?) orden "... årets första allvarligt menade vårdag".Jag tycker också mycket om stycket om körsbärsfuksen och den målade bilden på fjärilen. Den bilden är innehållsrik och talande. 

Mvh Gunnel.


Tack Gunnel för dina återkommande små men ofta djupa kommentarer.

Gebbe


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar