måndag 24 februari 2020

24 februari - Glansveronikan blommar redan

.
Det ska bli kallt säger SMHI. Med början idag är nattfrosten på plats och i morgon kan snö möjligen förväntas för att senare under veckan ge plats åt bistervinterns inträde på scenen med kanske minus tio.
Det visste man ju, att den här vinterns frånvaro inte skulle kunna vara säsongen ut. Men meteorologiskt kommer det att vara vår nu hur vintern än beter sig framöver. Så det så! Man får väl förlika sig med ödet, bara det nu inte blir alltför kallt när våren redan har kommit med blommor och vårfåglar.Tänkte att jag skulle passa på då att visa på en liten växt som redan har börjat blomma, innan vintern kopplar greppet och snön lägger sig över marken. 
Det är arten glansveronika, Veronica polita, en sällsynt miniraring som jag fann redan förra året  i ateljéträdgårdens gräsmatta. Den är annuell och blommar i april - september, enlig floran.


Nu har jag hittat den igen, blommande redan i februari, men det krävdes tidigare vetskap och noggrann granskning på knä över en redan känd ståndort. Så liten och svårsedd är den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar