måndag 26 augusti 2019

26 augusti - Rovfågelhösten har börjat

.
En sparvhökhona smällde in i altanglaset under jakt i trädgården idag. Sen tog hon höjd över Ulla som just anlände med bilen efter utförd handling inför morgondagens begivenheter. Det var ingen hård smäll, mera en duns, så det var ingen fara för hökens hälsa.

"Såg du!" ropade Ulla till mig på långt håll.

Nu börjar rovfåglarnas tid, med trevliga och spännande upplevelser under två hela månader framåt.
Och det har alltså startat, med den sträckande pilgrimsfalken för en vecka sedan (se nedan) och sparvhöken idag, men faktiskt redan tidigare i veckan, då jag var vid Stugan för att klippa långgräset.
På vägen dit, vid Sjöstorp alldeles norr om Ödeshög seglade nämligen fyra rödglador runt över åkrarna. 



Fyra röda glador kretsar runt över Sjöstorps åkrar.

Jag kan inte låta bli att referera till min vän fotografen och naturskrivaren Ulf Eriksson från Boxholm som den 23 augusti hade en liknande observation några mil sydostut från Ödeshög:

"Just nu: 4 röda glador över Svartån vid Fjättmunna!"

Jo, det är en ny tid nu. En tid med glador i hembygden och detta känns märkligt underbart. Häckningarna i vårt län ökar allteftersom och att notera en glada idag är inte längre en sensation men likafullt underbart.
Åh, dessa glador!

Vid Sjöstorp såg jag förutom de fyra gladorna: 1 sträckande bivråk samt fem rastande ormvråkar.


Utanför Stugan jagade flera bruna kärrhökar och en tornfalkhane och i en torrgran på mossen satt en fint utfärgad gammal lärkfalk i röda byxor och spanade intensiv mot mig när jag klev ur bilden för att se lite bättre.

Den verkar börja bra  - rovfågelhösten. 

Två sorgemeddelanden har nått mig under dagen: Evald Markheden från Motala, som jag då och då träffar ute i floran har hastigt ryckts bort. Jag kommer att sakna mötena med honom i naturen och också hans kommentarer till mina skriverier. Vila i frid Evald!

Jerker Sandegård, diakon och varm medmänniska från Heda har lämnat jordelivet. Vila i frid Jerker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar