onsdag 21 augusti 2019

21 augusti - Titelfjärilssommaren går mot sitt slut

.
Det började redan i maj att de första tistelfjärilarna drog in över hembygden. Efter enstaka observationer tidig i månaden kom plötsligt stora vågor av tistelfjärilar in över landet och i hela Nordvästeuropa. Det talades om häpnadsväckande tre miljarder individer som samtidigt var på väg från söder.
I trädgården upplevde vi det hela på första parkett och jag skrev om det den 22 maj 2019:

länk 22 maj 2019



Oerhört slitna, men ändå väl flygförmögna tistelfjärilar, nådde vårt land i maj 2019. Den här individen fotograferade jag bland flera tusen andra den 28 maj på ett ogräsbemängt område nära Stugan vid Tåkern. Här kom de sedan att lägga sina ägg och få fram en ny, fin och riklig sommargeneration.

Efter en hel sommar med tistelfjärilar i mängd börjar allt nu närma sig slutet. 
När jag för en dryg vecka sedan åkte grusvägen över slätten hem från Stugan såg jag att hundratals fräscha och nya exemplar, en sommargeneration kläckt här hemma, samlades i de ruggar av åkertistlar och krustistlar som stod vid dikeskanterna. Någon dag senare var det tomt. De hade gett sig iväg.

Historien om tistelfjärilens märkvärdiga resa finns att läsa om på många sätt och jag ger dig här nedan en länk att börja med:

länk till Forskning och Framsteg

I korta drag talar man om en rundtripp som totalt omfattar 6 generationer och som startar i norra Afrika med generation 1 och att arten vissa år tar färden norrut över Europa under ytterligare 3 generationer för att sedan åter vända söderut för generation nr 5 och så slutligen vara hemma vid ursprunget, norra Afrika ett knappt år efter uttåget och 6 generationer senare.
Detta år, 2019, torde den tredje generationen, vilken normalt når Mellaneuropa ha nått ända upp till Sverige direkt och att årets succesiva invasion av tistelfjäril därmed kommer att omfatta endast 5 generationer totalt. Unikt?

En motsvarighet till tistelfjärilens fantastiska livsresa finns hos Monarkfjärilen i Amerika, också väl värd att läsa vidare om!



Nåväl. Nu är det snart slut för vår del. Ganska sena rön visar således att de tistelfjärilar som har kläckts í vårt land under sommaren nu vänder söderut igen, tillbaka mot ursprunget. 
Tidigare visste man inte annat än att de slutade sin resa här uppe, att de dog i och med höstens och kylans ankomst, men så är alltså inte fallet. Och inte kan de heller överleva en vinterdvala hos oss, tistelfjärilen saknar nämligen "diapaus", d v s förmågan till lång vintersömn, dvala, som t ex nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril äger.



Att man inte visste om allt detta tidigare beror på att höstens bortflyttning sker ganska momentant och på hög höjd i lämpligt väder, nästan omöjligt att konstatera med obeväpnat öga. Men radarbilder har bekräftat att så verkligen är fallet. 
Det jag såg förra veckan var den ansamling, aggregation, som sker just innan bortflyttnngen. Spännande så det förslår, eller hur?

Nästa sommar blir en ny historia, troligen utan tistelfjärilar för vår del. Det hela brukar nämligen inte upprepas så ofta.


2 kommentarer:

  1. Jo - fascinerande alldeles ofantligt kombinerat med det faktum (Jordbruksverkets blogg) att tistelfjärilen observerats på Svalbard, korsar 100 mil öppet ishav. Det borde inte vara görbart av en så vingat "späd" varelse.
    Det är något extra storslaget över fåglars flyttningsrörelser och bestyr under ett kalenderår ändå och det gåtfulla i det hela appellerar ständigt till människans obotliga nyfikenhet/kunskapstörst. Det finns mycket av den vackra varan att hämta hem i din bloggs alla trådar, rättare benämnd trossar.
    Spanade in en solbelyst tistelfjäril idag i kikaren på sju-åtta meters avstånd och fick rentav förvåningshicka att sådan fägring kan vara möjlig, föll bokstavligen huvudstupa in i ypperlig färgprakt och stor skönhet. Ett fullgott exemplar ur årets sommargeneration säkert, knivskarp i färgsättning och i övrigt mycket fräsch, som du skrev.

    En sinnlighetens njutningssyn att leva länge på - åtminstone till en bit in i januari. Och det är gott med en överlevnadens fribiljett tills dess!

    SvaraRadera
  2. Stort tack för din härliga och inspirerande kommentar Thord!
    Det är så mycket vi inte vet - det mesta återstår att lära. Men ibland är det märkligt att man inte har insett fakta tidigare. Jag menar, det var så uppenbart härom veckan då jag såg de här stora ansamlingarna av tistelfjärilar som bara någon dag senare var puts väck, att man/jag inte dragit korrekta slutsatser om boretflytt istället för död.
    Nåväl det ska nog ta lite tid ibland att fatta!

    God höst framledes!

    Gebbe

    SvaraRadera