Härligt initiativrika Camilla Linusson i Hästholmen har kallat till "Lysmakssafari". Vem kan motstå ett så lockande tema, tänker jag och far dit.
Vi blir sju personer som samlas vid "Gröna huset" i Hästholmen, alldeles där cykelvägen mot Ödeshög börjar.
Camilla berättar att det var under kvällen innan, vid hemgången från en arkeologiutflykt till hällristningarna som ett sällsamt fenomen uppmärksammades av deltagarna.
I nattens mörker såg man lysande neongröna ljus högt uppe i träd och buskar och alla undrade om det möjligen var små upphängda ljusgirlanger eller troligare lysmaskar och eldflugor som svajade där i grenverket och spred detta sällsamt mystiska ljus under stjärnehimlen.
Konkret handlingskraftig som Camilla är utlyste hon genast en ny exkursion för intresserade natten därpå och det är således den jag nu deltager i.
Vi är sju personer och vi vandrar ut i mörkret med spända förväntningar och behöver inte gå långt, faktiskt inte mer än ett tiotal meter, förrän vi ser det emotsedda.
Jag blir faktiskt lite tagen, mer än jag trodde innan, eftersom jag är så inställd på ett tämligen tamt och ordinärt lysmaskljus, såsom jag har sett det tidigare i gräset, i grön och svag lyster. Jag blir tyst stående och stirrar på detta mycket mer kraftfulla lysande fenomen högt där uppe i träden; liksom upphängda ljusslingor och lysande små lampor i det begränsade området.
Det ynka lilla gröna ljuset syns som en liten prick mitt i bilden.
Jag försöker fånga det omöjliga på bild men med endast en mobilkamera blir resultatet torftigt jämfört med verklighetens upplevelse.
Tänk er alla träden och buskarna där i mörkret inom cirka ett tunnland stort område upplysta här och där av tämligen starkt lysande små gröna lampor, i sällskap eller ensamt, vajande i den lätta kvällsbrisens rörliga bladverk. Så märkligt! Så exotiskt!
Samma bild som ovan fast något uppförstorad. Upplevelsen av det gröna ljuset var verkligen mycket starkare på plats i nattens mörker.
Jag har kollat upp lite i källorna men hittills inte funnit några referat till att lysmaskhonor av arten Lampyris noctiluca, skulle vara benägna att klättra mer än högst någon meter upp i vegetationen.
Jag har lagt ut en förfrågan i ett nätverk om Coleoptera, Skalbaggar och hoppas på svar, som jag i så fall kommer att redovisa här.
Akvarell av lysmaskhona, Lampyris noctiluca.
Här är en akvarell föreställande en lysmaskhona under ljusproduktion. Lysmasken är liksom söderut förekommande olika slags "eldflugor" egentligen skalbaggar. I Sverige finns två arter: Liten respektive stor lysmask.
En sommarnattssaga.
Se gärna kommentar nedan som ställer det hela på ända. Frågan är åt vilket håll bara!?
Tyvärr... det är diodlamporna från huset snett över gärdet som ger reflexer i träden... Jag var där o tittade nu. Tråkigt men sant! Hälsn Annette på Rosa Cykeln😂🤣😃
SvaraRaderaHej Annette.
SvaraRaderaÄr detta helt klarlagt, menar du, och hur i så fall. jag kan hälla med om det omöjliga med lysmaskarna högt upp i trädkronor, men vill ha en bättre förklaring än Torborgs lampor hundra meter bort.