tisdag 27 mars 2018

27 mars - "Brotherhood of Thrush"

.
I morse när det small till igen och blev riktigt kallt och efter en cm nysnö från igår kväll var plötsligt min fågelmatplats full av koltrastar.
Björktrasten som i ensamt majestät fått husera där sen ett par månader tillbaka fick schappa på direkten, han hade inte en chans nu när fem gamla välklädda koltrasthanar intog scenen.De käkade äpplen frenetiskt och alldeles sams och tätt intill varandra utan interna strider och jag tänkte att de verkligen hade kommit i gemensam flock under nattens flytt från söder och dimpit ner på första bästa matplats i gryningen. Det var hos oss det, där färska äpplen inbjöd till dukat bord.
En timme stannade de sen försvann de lika fort. Snabba ryck i flyttningsstressen!

Bland trastar är det annars dubbeltrastarnas tid just nu. Aldrig har jag sett så många. De kommer aldrig in till mina äpplen i trädgården, sånt händer nog än så länge bara i Holland, men vem vet hur länge det dröjer tills de även här blir en trädgårdsart som där.
Än så länge får man söka dem på snöfria ställen i beten och hagmarker och just så här i ankomstens början går de ännu tillsammans men i en glest utspridd flock. På långt håll ser man dem genom den upprätta hållningen, som om de hade en tamburmajor längs ryggen!


Ge er ut och spana vet´ja. Det är en skön fågel i sin enkla praktdräkt med stora svart slantar på hela magen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar