torsdag 15 mars 2018

15 mars - "Nobelpristagaren som försvann"

.
Saxat ur nyheterna idag:

"En japansk Nobelpristagare vårdas på sjukhus efter att han tidigt i tisdags morse lokal tid hittats gående i ett mindre samhälle i delstaten Illinois i USA. Då hade Ei-ichi Negishi och frun Sumire Negishi varit anmälda saknade i nio timmar, enligt lokal polis.
Senare hittades frun död i parets bil. Polisen misstänker inte att något brott har begåtts.
Det finns inga uppgifter om Ei-ichi Negishis tillstånd. Paret sågs senast vid bostaden i staden West Lafayette, nära universitet där japanen är professor i kemi. De anmäldes försvunna vid klockan 20 i måndags kväll.
Ei-ichi Negishi tilldelades kemipriset 2010 tillsammans med landsmannen Akira Suzuki och amerikanen Richard Heck."

http://www.nsd.se/nyheter/nobelpristagare-forsvann-vardas-pa-sjukhus-nm4788308.aspx


Ulla med Mr Ei-ichi Negishi på Vetenskapsakademien i Stockholm år 2010 i anslutning till Nobelfestligheterna. Jag ber om ursäkt för urusel bildkvalitet som beror på mörkt rum och gammal mobilkamera.

Anledningen till att jag lägger ut detta i min blogg är att jag och Ulla har haft den stora äran att ha träffat the Laureate Ei-ichi Negishi och hans familj under Nobelfestligheterna år 2010, då jag gjorde Nobeldiplomen åt alla pristagarna i kemi. Mr Negishi var en trevlig och ödmjuk bekantskap och jag är stolt över att ha snuddat vid hans framgångar.


Detta är Mr Ei-ichi Negishis Nobeldiplom i Kemi år 2010 som jag alltså är inblandad i genom att ha gjort konstverket.

Undrar ni förresten över vad för slags forskning som renderade priset har jag lämnat en mycket förenklad sammanfattning i kommentarsfälten nedan. Vassego!

2 kommentarer:

 1. En undran? Vad visste denne man om, ja,om vad?
  Frågor väcks men svaren uteblir oftast.
  Jag är övertygad om att han blev mäkta förtjust att få diplomet med din fantastiska målning av bokträd på Omberg (?)
  Hoppas att hans öde blir klarlagt.
  /fr

  SvaraRadera
 2. Genom att använda grundämnet Palladium som katalysator i framstaällandet av organiskt kemiska föreningar kunde Ei-ichi Negisi tillsammans med sina två andra nobelkompisar Richard E Heck och Akria Suzuki skapa helt nya, tidigare omöjliga organiska föreningar som kan användas t ex inom medicintillverkning. Det du!

  Jo, jag undrar verkligen vad som har hänt denne trevlige man och hans fru.

  Gebbe

  SvaraRadera