måndag 21 oktober 2013

21 oktober - Stjärtmesinvasion på gång?


Det kom ett meddelande per mejl från fågelstationen Stora Fjäderägg, en ö i Östra Kvarken mellan Sverige och Finland, där man bedriver studier av flyttande fåglar meddelst ringmärkning.



Jag har aldrig varit där, men skulle gärna vilja. Det är ju så med öar mellan länder och kontinenter att de lockar till sig sträckande fåglar för rast och vila och eftersom utrymmet är begränsat kan man då också lättare finna de sällsyntheter som eventuellt kommit på avvägar. Det blir liksom extra spännande när möjligheten till nya fynd ökar.
Häradsskär i Östergötlands skärgård är ett närmare exempel, där också ringmärkning och flyttningsstudier äger rum varje höst. Där har jag varit och deltagit i verksamheten.

Nåväl, det som meddelades från Stora Fjäderägg var att den 17 oktober ringmärktes 381 stycken stjärtmesar på ön. Detta är nytt svenskt rekord och visar på att ett kraftigt insträck av finska och säkert också ryska stjärtmesar har ägt rum/äger rum över Östersjön.



Ornitologen Per Sandberg har luskat lite vidare i annalerna och berättar om följande siffror för denna sköna lilla fågel, som jag ovanligt nog till och med skulle vilja kalla "söt och gullig":
Under åren 1981-2013 har totalt 1917 stjärtmesar ringmärkts i landet och två år sticker därvid ut rejält som invasionsår med höga märkningssiffror, nämligen 2000 och 2001.

Jag vill med denna notis bara meddela att det möjligen kommer att ses extra mycket stjärtmesar under vintern i landet vid fågelbordens talgbollar och att de då troligen är nordostliga gäster. Allt beror på invasionens fortsatta omfattning och om färden går vidare söderut över vårt land. Sånt vet man ju aldrig säkert.
En härlig fågel att spana efter och njuta av är det i vilket fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar