.
Jag har undrat.
I vår trädgård är det någon som dragit runt med cembratallens mogna kottar nämligen. De har alla varit öppnade, med utpillade frörester, och sen lämnade lite här och där på gräsmattan.
Är det möjligen skatparet, har jag tänkt, eller kan det eventuellt vara så att jag har missat ett trevligt besök? Det har jag också tänkt.
Så igår vid besök i Hovslätts boulehall söder om Jönköping, såg jag en misstänkt, som flög upp från gräsmattan och försvann in i en tallbuske men strax kom ut igen och hoppade omkring alldeles oblygt endast tio meter ifrån oss där vi stod vid bilen.
Storhuvad med smal och något bågig och stor näbb högg den in i torven så att gräset rök, chokladbrun i grundfärgen med vita droppfläckar längs hela kroppen som klädd i ett pärldraperi - vacker som attan!
Smalnäbbad nötkråka är en av de där verkligt härliga fågelgästerna som dyker upp mer eller mindre invasionsartat så där vart tionde år, och då överraskar med sin totala oräddhet till skillnad från vår "egen" inhemska tjocknäbbade nötkråka, som är väldigt skygg och lever på hasselnötter.
Nu är det tydligen eller möjligen dags igen för en invasion från brödtallarnas Sibirien, vi får väl se vart det tar vägen i år, om det blir något stort eller bara enstaka nedslag under vintern.
Men väldigt trevligt så här långt är det i alla fall och för Rolf som var med var det första gången och högsta vinsten. Det ni!
onsdag 9 oktober 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilka skönheter, dessa kråkor är med sin milda färgsättning bland det vackraste man kan se i fågelvärlden.
SvaraRaderaMin svärmor har haft nötkråkor vid sin vintermatning i sydöstra Småland under flera år. Oftast ett par. Men det har aldrig konstaterats häckning i närområdet. Nötkråkan, i detta fall den tjocknäbbade, är troligen under vintertid en vandringsfågel den också, som rör sig över betydligt snävare geografiska områden än den smalnäbbade, men som uppsöker fågelbord och dylika näringsställen. I det här fallet så åt de av den nötpåse som hängde under fågelbordet, och som innehöll hasselnötter och jordnötter.
Vintermatningen skall snart börja, men här hos oss blir det i mindre omfattning än tidigare. Rådjuren kommer på nätterna fram till matningen och i vårt område börjar grannarna klaga på för mycket måsar och kråkfåglar. Jag håller med, det blir ibland för mycket av det goda.
Nu drar vi ner och kommer endast att mata med talgbollar. Får se hur länge vi härdar ut, innan koltrastarna blir för enträgna med att kräva äpplen?
Ölandsvännen