onsdag 24 april 2013

24 april - Rapport från Bulgarien - trädsovare

.
Vännen Johan är åter i Bulgarien och forskar vidare om arten balkanflugsnappare. Han är på god väg att bli suverän expert även på denna fågel som är nära släkt med våra svartvita flugsnappare och halsbandsflugsnappare. I och med dessa studier börjar Johan få ett stabilt grepp om hela artkomplexet, och känner man Johan närmare, såsom jag gör, hade man naturligtvis inte kunnat tänka sig något annat.

Vårvintern 2011 följde jag med honom ner till Bulgarien då han skulle dit för att förbereda holkuppsättning i kustens lövskogar. En liten rapport från den spännande resan har jag lämnat tidigare i min blogg.
Länk

Ett trevligt inslag i Johans forskning vid Svarta havskusten är att han sänder mig rapporter då och då och även små delikata uppgifter, vilket jag tar som ett stort privilegium och ödmjukt tackar för.
Se t ex följande om skorpioner: 
Länk

Ett överraskande och till och med ganska besvärligt möte för Johan har det för oss främmande djuret trädsovare, Dryomis nitedula, kommit att bli. Det är en art som tillhör släktet sovmöss, av vilket vi också har en representant i Sverige, nämligen hasselmus.
Redan förra året sände Johan rapporter och bilder och önskade fakta i frågan.

Här är två bilder på trädsovarens bo med ungar som Johan har fotograferat i holkar för balkanflugsnappare.



Jag saxar ur Bjärvalls/Ullströms "Däggdjur", 1985:


Igår kom ett nytt meddelande från Johan:


"Den här lilla mördaren bara GARVAR åt mig när han just käkat upp min 7:e balkanflugsnapparhanne. Vad gör manför eländet är fredat. 
Annars 17-18 grader. Vår med gök, grönsångare och mellanspett.
Ha det 
Johan"

Ja, vad gör man, även som forskare, mer än nödgas acceptera att naturen följer sina egna lagar och regler. Och själv skulle jag gärna vilja se en sån där trädsovare. Det tycks mig vara ett spännande och vackert litet djur och allt vet man nog inte heller om dess liv och leverne, ty Johans uppgifter tycks ju peka på ett klarare animaliskt inslag i artens kosthåll än vad som möjligen är känt sedan tidigare.

Tack Johan för spännande rapporter och fantastiska bilder!

2 kommentarer:

  1. Vi som känner denne enträgne och superkunnige man, vi vet vad han går för. När han "undervisade" oss i tornstugan i Glänås om noggrannhet och systematisk uppföljning av det vi skådade på 60-talet, då anade vi kanske att han skulle göra en stor grej av sin talang. Nu ser vi resultatet, vi kan bara önska honom lycka till i Bulgarien!!!
    ........ må han inte drabbas av virus från Trädsovaren, för då kanske han sover bort sin tid.
    Hälsar gör
    Ölandsvännen - drabbad av Sjusovarens virus - vid 65+ vanligt men obotligt, sägs det.

    SvaraRadera
  2. Jo - tidigt märker man skilda talanger och förutsättningar. Sen förlängs gåvorna och ådrorna åt olika håll. Var det slutar vet man aldrig förrän efteråt - när runan skrivs - om den skrivs.

    SvaraRadera