torsdag 4 april 2013

4 april - Slättens enfald

.
Vårbruket är igång så smått. Det luktar gödsel och harven repar, men ännu sparsamt, lagret över tjälen där luften torkat ut jordytan. Det börjar kännas lite stressigt nu för slättens jordbrukare. Man längtar efter omstarten.



Vårbruk vid Svanshals nära Tåkern.

De enorma och öppna ytorna utanför Stugan vid en av Östergötlands absolut största gårdar, Renstad gård, vars produktiva åkermark numera dock är utarrenderad ligger äntligen snöfria. Men nattkylan har gått hårt åt höstraps och höstvete; brodd och bladrosetter är vitbrända och ruttnande. Hur mycket kraft och liv som är kvar i plantorna kommer att visa sig snart men jag tror nog att rätt mycket kommer att harvas upp och sås om i år.

Ute på flättjan går flockar av gäss och sångsvanar, fast de senare verkar mest faktiskt ligga och äta, enstaka tranor i par ser jag men knappast en vipa och ytterst få slånglärkor, ännu, är kanske bäst att tillägga, ty de kommer förhoppningsvis även i år att fylla på med gnälligt spel och vibrerande sång.

Men, det är ju inte som förr förstås. Jag minns min barndoms jordbruksbygd i Östergötland med ett heltäckande paraply av lärksång, kullar av rapphöns, voltande vipor överallt och intensivt storspovspel. Allt detta är över och förbi. Det nya rationella jordbruket av av idag är inte förenligt med ett rikt vildliv och jag tror knappast att det kommer tillbaka heller. Och fortfarande går det åt fel håll. Utarmningen ökar och sprider sig allt längre bort mot rationaliseringens periferi. Sålunda minskar storspovarna snabbt nu i Västerbottens ladrike, artens sista refug i landet och även på Ölands alvar.

Någon generation framåt och den tidens ungdomar kommer inte att veta vad jag just här och nu talar om - Vadå lärkor och tofsvipor? Vadå vårtecken?



60-talet vid Tåkern bjöd också på mängder av fasanar. Man såg flockar av dem vid matplatser vintertid och i vintervassen fanns spåren överallt. Jaktvårdsföreningen födde upp och planterade ut flera hundra av dessa främmande fåglar varje år - för jakten skull förstås.

Vi unga fågelskådare vid Tåkerns fältstation var inte alls förtjusta i detta. Man kan nog säga att vi faktiskt hatade fasaner; inte så mycket för dessas egen skull utan fastmer för att dessa utplanerade främmande fåglar orsakade intensiv "skyddsjakt" på våra inhemska rovfåglar såsom ormvråk, duvhök och till och med brun kärrhök. Ännu på 60-talet lade jägarkåren t ex ut kloralosförgiftade ägg för att komma åt fridlysta brunhökar och lite här och där vid Tåkerns strandängar stod burfällor för duvhöksfångst vittjade med tamduvor.
I detta faktum fanns de polariserade motpolerna mellan oss och dom i ett nötskal mitt i Tåkernbygdens rika natur. 
Fasanen kom att bli ett hatobjekt som projicerade frustrationens själva oåtkomlighet i det att jägaretablissemanget innehade en så stark traditionell ställning bland markägarna runt sjön. Vi fågelintresserade ungdomar som började besöka dessa marker hade helt andra värderingar och kunskaper och motsättningen blev total och långvarig.

Idag är även fasanen borta från bygden; nästan i alla fall. Det går inte längre att förena ett kostsamt utsättande av nya fasaner i en slättbygd som inte är lämplig mottagare. Var skulle en fasan kunna söka skydd på slätten idag? Var skulle en fasan kunna finna föda till sig själv och sina kycklingar i en så bortsprutad miljö? Det bara går inte!

Och tänk nu har det gått så långt med miljöproblemen men också med min egen utveckling mot vuxenlivet och ålderdomen att jag slutligen kan glädjas också åt en prålig fasantupp hemma vid Stugan mitt i slättens enfald. Och motsättningarna har stabiliserats på en acceptabel nivå. Idag pratar vi med varandra och till och med mer än så.

2 kommentarer:

  1. Fasaner på 60-talet var hatade, det är riktigt. Jag har kvar dekalen som satt på min bil, FFFC - Fasan Fy Fan Club! Den var givetvis menad som en ren provokation mot Tåkernbönderna, som satte ut Fasaner för att ha något att skjuta på. Jag minns våra uppträdanden längs sjöns stränder så fort vi stötte på någon uppblåst tåkernbonde. Vi konfronterade dem! Vi svarade alltid med ren kunskap om sjöns fågelliv och miljö, bönderna svarade med att hävda deras rätt att göra som de ville.Deras artkunskap var sämre än hos en förstaklassare. Rovfågelhatet var utbrett då, frågan är var bönderna runt sjön står idag? Givetvis är det andra villkor som nu råder, men i en jakträttsinnehavares ögon är nog en Duvhök lika stor fiende idag som då - den är ju en konkurrent om det jaktbara viltet.
    Upplysning och kunskap i all ära, men hos vissa är det lika tomt mellan öronen som det var då, dvs på 60-talet. Kommentarer i övrigt är överflödiga - tyvärr!
    Ölandsvännen

    SvaraRadera
  2. Haha, ja, så kan det gå, fast skrattet fastnar i halsen förstås och visst ter sig framtiden aningen dystopisk. Andra tider, brukar ju ändå alltid komma till sist och det blir dramatiska omkastningar igen, fast låt oss för evigt slippa "slättens monotona enfald". Det är sant.

    Och nog saknas de små jordbruksfastigheter som förr (med lönsamhet!) låg här och var och likt dynamor genererade biologisk mångfald ut i omgivning och landskap, åtminstone före kemibrukets tyranni.

    Aldrig blir mitt öga så uppfriskat som hemåt det kustnära roslagen med mitt i jordbrukslandskapet lövträdsbevuxna åkerholmar, rikligt med stenrösen, en och ekbackar och också ofta något litet för mycket övergött brungult ådrag. Inte samma ymnighet biologiskt som förr men ändå fortfarande skattkammare, tycker jag.

    SvaraRadera