måndag 23 april 2012

23 april - Lövsångaren är här!

.
Det var igår, och detta överraskar mig mycket, som flera lövsångare satt och sjöng i strandskogen vid Glänås eftersom det har varit såna vinterbistra veckor med snöyra i luften så sent som i förrgår.
Trots detta är alltså lövsångaren som en av de första tropikflyttarna på plats.
De måste ha kommit under natten, i framkant av den lilla front som drog in från sydost. Det behövdes inte mer än så.

Det är också just vid Tåkerns strand, mitt i bältet av blommande sälgar, som de första påträffas; i videts blombollar på jakt efter nektar, övervintrande bladlusstammödrar och små spindlar och flugor.

Sälgen är oerhört viktig för lövsångaren vid ankomsten hit. Utan den bleve det troligen svält och död för arten. Därför är tajmingen viktig.
I år är tajmingen på gränsen. Sälgen har snart blommat över och lövsångarna anländer inte förrän om en till två veckor i större antal. Marsvåren drev på och ställer till problem. Den första viktiga energikicken kan ha tagit slut när skarorna anländer.Sådan kan problematiken kring klimatförändringar te sig om man går in i detalj; till synes små oväsentliga förändringar kan slå hårt mot ekosystemen.

Men nu orkar jag inte bry mig om sånt mera just nu.
Nu tänker jag glädjas åt den stora ankomsten.
De intensivaste veckorna på året har påbörjats. Ett stort antal miljoner flyttfåglar anländer, kanske 500 miljoner eller mer sammantaget för vårt land.
Kände du till mäktigheten i detta som pågår?
Om inte - börja ta del - börja intressera dig. Det är ett skådespel utan like som varje år äger rum utan att de flesta bryr sig eller ens vet.

Men, eftersom du nu är här, förstår jag att du är en av dem som redan är engagerad.
Härligt - detta har vi gemensamt!

5 kommentarer:

 1. Det jag har noterat är att det är som att stiga ut i en exotisk djungel om morgonen - kvitter och tjatter i varenda buske. Naemi och jag spanar fåglar och njuter på vägen till dagis. Jättefin bild också, pappa!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår magin i varandet omkring Omberg, Tåkern, nu.
  Dalarnas första rapporterade lövsångare inkom i lördags (21/4). Så nog finns pionjärerna, som du menar, ibland osannolikt tidiga. Det är förundransvärt mitt i risken.
  Din text är ljuvlig att följa med i och akvarellen underbar!
  Hej!

  SvaraRadera
 3. Tack kära vänner för er medverkan i vårens framsteg.

  Gebbe

  SvaraRadera
 4. I Sörmland kom lövsångaren den 23 och idag torsdag såg jag den första svartvita flugsnapparen.
  Om du lägger ut den fina akvarellen på auktion så blir jag lycklig - och kanske ägare till den....
  Gudrun

  SvaraRadera
 5. Jag väntar på den svartvite både här vid ateljén och hemma i trädgården. Det är en vårlig milsten. I trädgården har den bara ett sekundärrevir och kommer aldrig förrän mot slutet av maj.

  Jag behöver använda allt jag har och gör just nu i konstväg till Konstrundan 17 - 20 maj och lövsångaren i blommande sälg är just på inramning för att platsa där och då.

  Men Gudrun, du är förstås mycket välkommen in för att ta en titt och ...

  hälsar
  Gebbe

  SvaraRadera