tisdag 31 januari 2012

31 januari - Isvandring på Tåkern

.
Parkeringsplatsen vid Glänås var svart av folk och bilar i söndags och nog överraskades vi, Lars och jag, av det stora och växande intresset för vår årliga isvandring på Tåkern i Ödeshögs Naturskyddsförenings regi. Mer än hundra människor var på plats i det perfekta vintervädret.

Samtliga foton har Barbro Nelly tagit. Tack för lånet!Här står halva gruppen på plattformen och spanar ut över Tåkerns vassar.

I tornet fick vi dela upp oss i två grupper. Här höll vi en inledande information om sjön och dess vassar.För den som hade tub med sig, såsom Åke, fanns ändå möjligheten att se havsörnar.

För en vecka sedan fanns här flera tiotals havsörnar, som mest räknades 47 stycken vid ett tillfälle, men vintern har hårdnat, vakarna med övervintrande knölsvanar frusit ihop och idag sågs endast två havsörnar på långt håll.Ut över sjöns redan 10 cm tjocka istäcke går vår vandring. Ett lagom tjockt snötäcke gör promenaden behagligt stabilLars och jag berättar och visar för intresserade åhörare. Här presenterar jag växten kaveldun.

Det finns mycket att berätta om Tåkern och dess vassar och vandringen blir inte så lång. Sammanlagt blir vi ute under två timmar och därefter går vi tillbaka till vår matsäck vid fågeltornet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar