onsdag 11 januari 2012

11 januari - Nu är det havsörnarnas dagar vid Tåkern

.
Under några år har länsstyrelsen i Östergötland anordnat något man kallat för "Örnens dag" vid Tåkern under höst och vinter.

Ambitionen att vända sig till en naturintresserad allmänhet med unika erbjudanden är förstås mycket vällovlig men att försöka planera för något så dynamiskt som levande natur är alltid vanskligt, eller egentligen nästan omöjligt, och utfallet av de senast anordnade örndagarna, de från förra vintern och tidigare under hösten i år, har varit ganska magert vad gäller upplevelser av örnar. Det är ju så mycket som ska klaffa, inte minst vädret som styr isläggning och därmed tillgången på vakar som leder till hopträngda simfåglar som i sin tur ger förutsättningarnar för ansamling av övervintrande havsörnar.

Men just nu är det verkligen "Örnarnas dagar" vid Tåkern. Nu är det lämpligt väder, god isläggning och mängder av simfåglar ger optimala förutsättningar för att havsörnar skall samlas!

Igår var det vinter, bister nordan och 4 grader kallt, när Lars och jag huttrade i tornet vid Glänås och spanade ut över isvidden, där fyra eller fem stora vakar kokade av minst 500 hopträngda knölsvanar som inte hade haft vett att ge sig av söderöver medans tid fanns.
Havsörnarna stod vakande vid iskanterna eller gjorde luftliga utfall för att testa bytesfåglarnas kondition. De bjöds på dukat bord och vi räknade in minst åtta havsörnar.

Idag onsdag känns det som vår igen. Himlen är blå, luften varm och vinden sydvästlig och all snö är åter puts väck. Denna dag står jag i fågeltornet vid Hov på den östra sidan av sjön Tåkern och i den skarpa men ljumma vinden kommer jag på så sätt närmare en av de fyra vakarna. Ändå är det så att avstånden är stora och en fältkikare är nödvändig och en tubkikare med hög förstoringsgrad av stort värde

Jag räknar till nio havsörnar bara vid denna vak och då jag spanar ut över den centrala och östra delen av sjön och i lufthavet ovanför hittar jag hela 23 havsörnar totalt. Magnifikt!


Klicka på bilden här ovan och studera detaljerna.

Till vänster jagar fem havsörnar tätt ihop och gemensamt en ungsvan som försöker komma undan genom att dyka, vilket inte är så lätt för en svan. Centralt vid vaken står ytterligare två havsörnar och avvaktar liksom ytterligare två längre ut mot höger. Svanarna är hoppackade och trängda. De har små möjligheter att fly eftersom de behöver plats för en lång startsträcka för att kunna lyfta sina tunga kroppar.

Havsörnarna har alla trumf på hand och knölsvanarnas enda chans är att försöka undkomma i nattens mörker, om de då ännu har krafter kvar vill säga. Det är oerhört laddade och udda naturupplevelser som bjuds alla besökare vid Tåkern just nu, kanske på gränsen till makabra.

En timme senare räknar jag in ytterligare fem havsörnar i den västra delen av sjön, från höjderna vid Charlottenborg. Idag ser jag sammanlagt troligen minst 28 havsörnar således.

Just nu är det havsörnarnas dagar vid Tåkern.
Men det gäller att passa på!
.

1 kommentar:

  1. Vad spännande det låter pappa, och som du säger nästan på gränsen till makabert. Men det beror ju på ur vems synvinkel man väljer att se det hela.

    Även jag har fått ändan ur och skrivit ett nytt inlägg i min blogg. Det blev en minnesruna över Morfar.

    Puss, nu ska Jorge och jag på bio!

    SvaraRadera