söndag 22 januari 2012

22 januari - Konsten att räkna fåglar

.
Att räkna fåglar är inte lätt. Att räkna fåglar i en flygande flock är än svårare eftersom individerna hela tiden rör sig både gemensamt och inbördes.

Människans fömåga att exakt uppskatta ett antal givna föremål gäller upp till högst 6 à 7 stycken men däröver måste vi faktiskt börja räkna en och en. Om man därför ser en flock fåglar större än ca 10 exemplar virvla omkring i luften måste man ta till teknik om man inte har tillräckligt med tid på sig.

Upp till något eller flera hundratal individer räknar man lämpligen 10 st så precist som möjligt och beräknar därefter hur många såna mängder som ryms i hela flocken.
Är flocken fåglar så stor att det rör sig om flera tusental kanske man måste börja beräkna 100-mängder istället och fördela dem i hela flocken.

Allt beror ju som sagt också på hur lång tid man har på sig och när det kommer till just fåglar i flykt brukar denna inte bli så lång.Häromdagen såg jag den här flocken grönfinkar lyfta ur en stubbåker vid Tåkern. Nu ger jag också dig chansen att beräkna hur många fåglar som ryms i den här flocken.
Titta på fotot i ca tio sekunder och försök använda ovanstående beskrivna teknik.
Hur många grönfinkar är det i flocken? Bläddra ner och se hur nära du kom.
.
.
.
.
.
.
.
.156 fåglar

2 kommentarer:

 1. ja tycker det är orimligt o räkna fåglar det kan inte gå o räkna fåglar,ja tänker på hornborjarsjön läste att det var 17.000 fåglar,sen var det någon som sa att det var rekord i år,det är obegripligt för mej o fatta hur dom kan räkna alla fåglarna

  SvaraRadera
 2. Absolut.
  Det är svårt och när det gäller stora tal kan det ju aldrig bli exakt.
  Med tranorna i Hornborgasjän är det måhända lättare.
  De rastar ju på ett begränsat område där man faktiskt t ex kan foografera hela gänget och sen räkna på bilden.
  I och för sig vet jag inte hur de gör där på plats.
  Men visst är det så att antalet som angivits för i år 2012 på 17 000 fåglar också har en felmarginal, kanske på tusen individer.
  Tack för din kommentar

  hälsar
  Gebbe

  SvaraRadera