fredag 2 december 2011

2 december - Minnen från Turkiet II

.
"Det där är saffranskrokus", sa vår reseguide Suleyman och ledde oss snabbt vidare in mot Pamukkales kalkbassänger. Vid sidan av sidan av stigen stod höggul höstkrokus i full blomning och några av oss undrade.Jag undrar egentligen fortfarande. Jag har nämligen sett saffransodlingar i Marocko och kände inte riktigt igen den gula färgen på dessa blommor i Turkiet.
Nu, hemma igen, läser jag vidare om allt som finns att hitta om saffranskrokus och saffran. Kan ju passa bra att vara uppdaterad i Lussebulletider.

Det finns verkligen mycket att läsa i ämnet. 80 arter av krokus finns i Sydeuropa, norra Afrika och i Asien. Några blommar på hösten men de flesta ändå på våren. Någon vild saffranskrokus finns inte, läser jag vidare, det är en förädlad och genetiskt steril mutant, Crocus sativus, som har en historia långt tillbaka i tiden och möjligen med Kreta som ursprung, och vars närmaste vilda släkting heter Crocus cartwrightiana.
Saffranskrokusens blomma är färgad ljuslila till mörk purpur - obs inte gul!
150 000 - 200 000 blommor som bidrar med vardera tre pistillmärken åtgår till 1 kg saffran och priset på förnämsta kvalitet kan gå upp till 76 000 kr/kg, men kvaliteten har stor spännvidd och mycket rent fusk finns frekvent förekommande framför allt i turistorter.
Saffran är dödligt giftigt i större doser. Käka alltså inte för mycket lussekatter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar