fredag 9 september 2011

9 september - Kräftskiva med jordstjärna

.
Det var dags för vår årliga träff runt kräftfatet i onsdags. Som alltid i Stugan och som alltid en lugn och städad tillställning med mycket snack om natur och miljö.
I år kunde inte Sven vara med men Nicklas, Janne och Lennart var på plats hos mig.
Elden sprakade i järnspiseln, en kantarellomelett och rotfruktsrost tillagades innan det var blev det dags för själva kräfteriet. Men ännu tidigare gjorde vi vår lilla utflykt i området och som alltid hittade vi något av intresse.
Denna gång inne i den lilla dungen i det gamla kvarnområdet. Där påträffade vi för ett par år sedan en fantastisk "häxring" av jätteröksvampar och i år kunde vi konstatera att ringen vuxit ut med minst en meter sedan dess. Fjolårets rykande fruktkroppar var ännu kvar men av årets nya fanns bara små "yngel" i början av sin tillväxt.


Ännu intressantare var att nu studera det lilla kala område mitt inne i den täta vegetationen, där fotografen Bengt tidigare i år påträffade gamla exemplar av kantjordstjärna, Geastrum striatum. (se under den 2 maj 2011).
Nu fanns här fullt med nya fruktkroppar av den sällsynta svampen.

Kantjordstjärna, Geastrum striatum.


Som stora runda mörkbruna hyacintlökar växte de på bar jord; säkert ett tiotal och några med alldeles nyss utvikta flikar.
Vi tyckte det hela var myckert vackert i sin enkelhet.

Och kräftorna var superba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar