onsdag 25 september 2024

25 september - Var är lövsångarna?

Jag är omgiven hemma av en helt ordinär villaträdgård långt från skog och vildmark. Det är verkligen ingen optimal biotop för fåglar och de flesta arter är inte i närheten av att vara häckande fåglar hos mig. Men, här finns ändå bl a skata, mesar, gråsparv och pilfink, sädesärla, hämpling, ärtsångare och i år för första gången på grannens tak också tornseglare.

Lövsångarna lyser helt med sin frånvaro trots gällande som vår mest allmänna häckfågel med ett uppskattat bestånd på 10 - 16 miljoner par (Svenskt Fågelatlas, 1999), eftersom de måste ha åtminstone någon form av uppväxt skog eller buskmark för att bygga bo och föda upp ungar.

En ung lövsångare känns igen på sin fluffigt fräscha och gultonade fjäderdräkt. Lätet är ett mjukt "hui", ideligen upprepat.

Varje år i augusti och september har jag ändå kunnat njuta av lövsångare även hemmavid. På bred och tät front har nämligen miljoner unga lövsångare dragit söderut genom landet och penetrerat varenda biotop med sin talrika närvaro, så även min tomt, mina fruktträd och mitt chersminbuskage.

Men inte i år! För första gången någonsin har jag inte hört eller sett en enda lövsångare i vår trädgård. Det känns förödande tomt och tyst, sorgligt och allvarligt. 

Jag är minsann inte först att ha noterat frånfället. I tidningar och faktaskrifter, t o m i radio och TV har rapporter om bottennoteringen för lövsångarna diskuterats. Från fågelstationerna kommer just rapporter om ringmärkningssiffror som ligger långt under det tidigare normala.

Klimatförändringar anges som trolig förklaring, kanske inte själva vädret, utan mera den osynk som uppstår i de ekologiska systemen och som kan leda till svält och död.

Det här är allvarligt. Det är ingen "liten skitsak". Ett lövsångarliv bygger på stor reproduktion under blott några ynka år. En enda utebliven häckning i populationen blir förödande, flera år i följd en katastrof av svårfattbara mått.

Vi är troligen mitt i den klimatkatastrof som förväntats. Den är här just nu! Tecknen är många och allvarliga. Låt lövsångaren få bli den indikator som får oss att på allvar börja agera innan det är för sent, bli den nödvändiga "Kanariefågeln i kolgruvan".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar