torsdag 9 februari 2023

9 februari - Upprop mot lodjursjakten.

Det upprop som vi drog igång för en vecka sedan växer så det knakar. Det har blivit ett slags "kedjebrev" som nu engagerar allt fler människor. Namnteckningarna väller in!

Vår förhoppning är att uppropet med hela mängden namnunderskrifter skall komma att publiceras i Östergötlands dagstidningar som en protest mot den beslutade lodjursjakten som startar 1 mars och gäller dödandet av hela 28 lodjur bara i vårt län.

Jakten är både oetisk och onödig. Den äger rum under djurens parningstid och medan honorna ännu har kvar sina fjolåringar i nödvändig omvårdnad. I reglerna för jakten står att man endast "rekommenderar" att skjuta ungarna före honorna. I övrigt är jakten reglerad och kontrollerad men vi ser den ändå som en klar troféjakt, jämförbar med när jägare åker till Afrika och Asien för att skjuta lejon och tigrar. Skandal är ordet! Lodjuren behöver inte regleras. Deras livsstil och behov omöjliggör en stor population. De som finns behövs för att bevara en natur i balans, för den biologiska mångfalden, som vi har sagt oss värna i vårt land!!!


Inför den kommande lodjursjakten i Östergötland under mars månad 2023, vill vi som har undertecknat detta upprop, på det skarpaste protestera mot fattat beslut. Det är inte på något sätt rimligt att så många som 28 individer, varav maximalt nio honor av länets population av lodjur skall skjutas bort. Jakten är dessutom onödig då lodjur kräver så stora hemområden att arten själv reglerar sin numerär

Som toppredator är lodjuret extra viktigt för den biologiska mångfalden. Det hjälper till att hålla stammarna av bl a räv, hare, mård, smågnagare, rådjur samt inte minst vårt överetablerade och påträngande dovhjortbestånd, i en bra balans. Lodjuret bidrar även till att begränsa de höga kostnaderna för viltolyckor.  Lodjuret är ett djur att verkligen värna om och det är dessutom väldigt accepterat bland allmänheten. Hela 97 procent av svenska folket önskar möjlighet att få uppleva lodjur i sin hembygd, enligt en statlig utredning. Chansen att få möta en lo ökar naturligtvis med antalet exemplar som finns.

Det har glädjande nog gått allt bättre för lodjuret de senaste åren. Under 2022 uppskattades att 17 honor födde ungar i vårt län. Att lodjuret till slut åter finns i en livskraftig stam borde vi välkomna. I stället ska 28 lodjur skjutas, ett upprörande beslut. Jakten sker också på ett djupt oetiskt sätt, i mars under lodjurets parningstid där lon hetsas av hundar upp i träd och sedan blir ett lätt offer för jägaren.  

Vi som undertecknat detta upprop mot årets lodjursjakt har alla anknytning till Östergötland. Vi vill med vårt engagemang visa på att det finns en kraftig opinion mot det olyckliga beslutet att på detta sätt drastiskt öka jakten på lodjur just när stammen nått den nivå den borde ha. Vi uppmanar länsstyrelsen att lyssna till folkviljan och fatta beslut grundat på vetenskap och inte särintressen.


Så lyder uppropet ut. Läs och begrunda! Om du har anknytning till Östergötland och ställer upp på budskapet ser vi gärna att du är med i uppropet. Sänd ditt namn och ev. profil till någon av oss undertecknade.


Gebbe Björkman -   gebbe@telia.com

Gunilla Wetterling - gunilla.wetterling@outlook.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar