tisdag 21 februari 2023

21 februari - Ett blomsterminne

Det var länge sedan nu, nästan trettio år, som jag fick ett brev från någon, men av vem har jag glömt och tiden har dessvärre suddat bort nästan alla spår. Brevet berättade om en plats som hette Idkerberget i Borlänge kommun i Dalarna och att det där fanns ett fint bestånd av en ovanlig orkidé som heter Skogsfru.

Jag minns att jag fick en karta med beskrivning på hur jag kunde hitta dit och en rekommendation om att "passa på nu" eftersom det tycktes bli en ovanligt riklig blomning just det här året, 1996.

Jag övertalade, vilket var väldigt lätt gjort, min kompis, naturguiden Lars Frölich att haka på. Så drog vi iväg en solig dag i augusti samma år, upp längs Bergslagsdiagonalen till Idkerberget, letade oss fram sista biten på grusvägar och klev ut i ett skogsparti med närhet till bevuxen våtmark.

Nog fick vi se skogsfrun blomma alltid. Inom ett par hundra kvadratmeter kunde vi räkna in nästan hundra exemplar av rariteten. Vi kröp omkring, sånt kunde vi ännu göra på den tiden, bland tuvor och buskar, ålade oss fram nära, räknande och doftande.

Skogsfrun blommar, akvarell.

Vi var lyckliga över detta äventyr som för evigt brände in ett eget bomärke i våra sinnen och ännu idag, så lång tid efter mötet, lever våra gemensamma minnen så starkt att jag fått äran att överlämna en önskad, beställd och färsk akvarell till Lars som en bekräftelse på den fantastiska upplevelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar