onsdag 7 december 2022

7 december - Vättern ryker

Jag fick en hjälpande hand idag av vännen Janne som kom med dragkärra på kroken som han tillsammans med Ulla lastade med nedfrysta trädgårdsblomster, som länge nog längtat in till värmen i ateljén. Bättre sent än aldrig och nu får vi se om någon av våra hortensior, pelargoner eller Agapanthuskrukor kommer att klara sig, det är väl ytterst tveksamt, men strunt samma, jag tröstar mig med att man kan så och plantera nya växter varje ny dag man är ordentligt på fötterna igen, men att det just nu faktiskt är ett andrahandsval.

För första gången denna vinter ligger kondensmoln som en rulle grå fönstervadd över Vätterns hela längd.

Det var kallt inatt. Himlen klarnade redan på morgonkvisten och mötte dagern med 7 graders kyla. Allt var frostnupet och vackert. En blek decembersol, har det sagts förut?, värmde knappast men lyste ändå upp mörkertiden som varit länge nog. Över Vättern låg vinterns första molnbulle, så typiskt. 

Efter avslutat arbete och stekt panerad abborre med Väggasås och smörstekta champinjoner plus svagdricka till lunch drog vi iväg upp över Omberg, Janne och jag, medan månen, nästan full, steg från trakten av norr över Slätten.

Vi skulle spana efter lodjur, hade jag bestämt, kanske fanns det någon spårsnö uppe på berget.

Det gjorde det nu inte, endast en aning puder. Och spår fanns bara av vildsvinens brutala häjrningar längs sjövägens båda dikesrenar. Vad är det de söker just där? Larver av trädgårdsborrar, tror Janne. Pingporrar, kompletterar jag.

En kort sväng ner till Hästholmens hamn hinner vi också med. Ett hundratal gräsänder kommer vaggande oss till mötes på kajen för att tigga bröd. Fem sothöns ser jag även utanför sjöbodarna och den välkända tama knölsvanen. Sjöröken står tät ut över viken och Omberg sticker upp som en nunatak ur dimman.

Som en nunatak ur sjöröken vid Hästholmen.

- Det kostar 80 kr nu att lägga i båten här, säger Janne, men numera blir det kajak för hela den slanten, båten är såld med trailer och allt.

Så bestämmer vi i bilens varma kupé, att till våren blir det en tur mot Omberg.

- Bort till Mullskräerna och stäppspolvivelns domäner. Jag har två kajaker nämligen, meddelar Janne.

Tack för idag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar