måndag 12 december 2022

12 december - Vintertur till en kär vän

Vi tog en vintertur över slätten för någon dag sedan, Ulla körde och jag satt i passagerarsätet en aning spänd i kropp och tanke. Snön började falla nämligen och vitmenade vårt landskap, så det fick gå varligt fram i slirsträngarna på gamla RV 50 och jag, ytterst ovan vid sätet bredvid, kom nog med några "goda råd" för mycket förstår jag.

" Jag har visst tagit med mig en orolig en på utflykt. Jag rastar Gebbe!" - säger Ulla och ler lagom snett men tålmodigt och vänligt bakom ratten. 


Vi är på väg till Vadstena och passerar Tåkern på vår högra sida. Sjön ligger lugn och stilla täckt av en vit vinter. Oh! vad jag längtar dit, att få ta en lång tur mellan vassar i jungfrulig ensamhet, endast tillsammans med orädda skäggmesar. 

Snart är vi framme hos min gamla kompis Kent Persson. Han lämnade Lassagården vid Tåkerns strand för ett år sedan och flyttade in i en tvåa bostadsrätt i Vadstena. Där bor han bra numera, slipper trädgårdskötsel och allt annat som hör en gård till. Vadstena har nära till allt - nåja utom ordentlig skog kanske - men har allt annat som pensionärer kan behöva.


Kompisar för livet - Gebbe och Kent, foto Ulla Björkman.

Vi käkade pizza och drack kaffe med Ullas nybakade lussekatter och så pratade vi  om allt som timat sedan begynnelsen och vad som har varit oss emellan. Det är mycket det!

Ur boken "50 år med Tåkerns Fältstation 1963-2013" saxar jag detta foto av Christer Elderud:

Ringmärkning någon gång i början av 1960-talet. Kent Persson och Gebbe Björkman i arbete i "ringlabbet".


Det gamla kamratgänget från Tåkerns fältstations begynnelse i början av 1960-talet återsamlades 2008, alldeles innan det gamla tornet revs för att bereda plats åt ett nytt pampigt Naturum Tåkern.
Från vänster Urban Ekstam, Kent Persson, Sven-Erik Fransson (vår mentor), Christer Elderud, Johan Träff, Frank Runtegen, Lars Rosengren, och Göran Bergengren. Jag själv är som du förstår bakom kameran.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar